De Frans-Senegalese aanvaller brak in augustus zijn scheenbeen en is nu volop aan het revalideren. Maar hij komt pas in 2007 weer in actie.

Zaterdag 19 augustus. In de 85ste minuut van de wedstrijd Moeskroen-Roeselare probeert DembaBa met een ultieme inspanning nog een bal te recupereren. Maar dan gaat hij neer met een luide kreet van pijn. Sommige toeschouwers viseren KoenDeVleeschauwer omdat ze ervan overtuigd zijn dat de middenvelder Ba moedwillig heeft geraakt. Maar Ba heeft zichzelf geblesseerd. Zijn studs bleven in het gras steken en het verdict is vreselijk : een open scheenbeenbreuk. Voor Moeskroen is dit een enorme klap. Niet alleen omdat de spelers er na dit verschrikkelijke ongeval niet meer met hun gedachten bij zijn en Roeselare in de extra tijd nog gelijk laten maken, maar ook omdat ze het vooruitzicht op een sterk seizoen zagen wegsmelten. In de twee wedstrijden waarin Demba telkens 85 minuten op het veld stond, liet hij een sterke indruk na. Met de spits op het veld haalde Moeskroen negen op negen. Het stond immers ook met 2-1 voor toen Demba Ba tegen Roeselare uitviel.

DE CHIRURG

Ondertussen gaat het gelukkig goed met Ba. Hij gaf al de aftrap voor de wedstrijd Moeskroen-Westerlo in het kader van de antiracismecampagne Hang de aap niet uit. Hij loopt al opnieuw zonder krukken maar mankt nog wat. Een geluk bij een ongeluk was voor hem dat chirurg JeanFrançoisLabrique die avond de wedstrijd op de Canonnier bijwoonde. “Ik ben er niet altijd, want het team heeft een goede medische staf. Maar toen zat ik effectief in de tribune en bovendien dicht bij de plaats waar het gebeurde. Zelfs vanop die plaats hoorde ik iets kraken. Ik wist dadelijk dat het om een breuk ging en ik ben dadelijk het veld op gegaan om de eerste zorgen toe te dienen. Zo kon ik meteen het gebroken scheenbeen weer naar de normale plaats verschuiven. Dat vermindert in ieder geval de pijn. Ik heb ook meteen het ziekenhuis verwittigd zodat ik hem nog dezelfde nacht kon opereren. Door snel te handelen konden we het gevaar op ontstekingen verminderen en de basis leggen voor een kortere revalidatieperiode.”

De techniek die bij de operatie werd gebruikt, is nog heel recent. “Het is een techniek die werd ontwikkeld in Straatsburg”, zegt dokter Labrique. “Een been is eigenlijk een holle cilinder. We hebben die, via een sneetje in de knie, opgevuld met een mergachtige substantie, die ervoor moest zorgen dat het been weer in zijn oorspronkelijke positie zou terugkeren. Deze techniek maakt het dus mogelijk om het been niet te moeten opensnijden.”

DE KINESIST

De kinesisten moeten het nu overnemen en meerbepaald ChristopheSoyez, die zich elke dag om Ba bekommert. “We zitten nu in de negende week na de operatie, maar om het scheenbeen volledig te helen zijn er drie maanden nodig. We hopen dat Demba eind november weer kan beginnen joggen. Momenteel werken we vooral aan de spieren van de onderste ledematen. De speler moet opnieuw kracht krijgen in de quadriceps en in de kuiten. We proberen dat doel te bereiken via cardiotraining, fietsen en zwemmen. Hij kan de oefeningen al afwerken zonder pijn, al blijft hij wel nog een beetje manken. Zolang het been niet volledig weer opnieuw is gevormd, zal hij last ondervinden. In het beste geval denk ik dat hij midden of eind januari zijn wederoptreden kan maken. En dan moet hij natuurlijk nog het balgevoel terugkrijgen, zijn angst overwinnen om in duel te gaan en opnieuw vertrouwen krijgen. Eigenlijk is de blessure van Demba dezelfde die DjibrilCissé in mei opliep, tijdens een oefenwedstrijd met Frankrijk in volle voorbereiding op het WK.”

DE SPELER

Demba Ba ziet het alleszins zitten : “Ik wil me niet op een datum vastpinnen voor mijn wederoptreden en gewoon op mijn tempo voort aan de revalidatie werken. Soms is het lastig de anderen te zien spelen en zelf niet op het veld te kunnen komen, maar ik weet dat ik geduldig moet zijn en geen stappen mag overslaan. Als het klopt dat ik de revelatie was van de eerste drie matchen, hoop ik tijdens de terugronde te kunnen bevestigen.”

Ba is zich er goed van bewust dat hij Excelsior in drie wedstrijden al heel wat had bijgebracht. “Ik wil niet verwaand klinken, maar eigenlijk heeft het me niet verwonderd dat ik hier snel voet vatte. Hoewel ik nooit eerder op dit niveau speelde, was ik mij bewust van mijn waarde. Ik heb mijn eigen stijl, die misschien niet helemaal overeenstemt met wat de opleidingscentra aanleren, maar die toch ook efficiënt is. Ik probeer op instinct te voetballen.”

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier