Honda is de beste middenvelder van Nederland.

Hij stond ook op het verlanglijstje van Anderlecht, de Japanse spelverdeler Keisuke Honda (23) van promovendus VVV-Venlo. De aanvoerder leek voor een bijna onmogelijke opdracht te staan om te voldoen aan de enorme verwachtingen die er bij de competitiestart waren gerezen. Maar tijdens de eerste vier competitieduels slaagde Honda glansrijk, waardoor hij zich in de kijker speelde bij de Nederlandse topclubs. Alleen is de kans dat hij nog deze transferperiode vertrekt minimaal.

Trainer Jan van Dijk is totaal niet verrast door het niveau van zijn sterkhouder. “Hij is gewoon heel goed”, stelde hij in VI. “Nu moet niemand gaan roepen dat die jongen straks wel een terugval zal kennen, want dat gebeurt niet. Dit is gewoon zijn niveau. Ik zei het al eerder en zal het blijven herhalen: Honda is de beste middenvelder van Nederland. Beter dan Ibrahim Affelay van PSV, beter dan wie dan ook.”

Een bod van het Turkse Galatasaray werd onlangs resoluut van tafel geveegd door voorzitter Hai Berden, omdat het volgens hem totaal niet in de buurt kwam van de verlangde transfersom. De lat ligt nog altijd stevig op tien miljoen euro, al wil de clubleiding nadenken over een lager basisbedrag gekoppeld aan premies en bonussen. Maar de ploegen die in aanmerking komen voor Honda, wiens overeenkomst nog doorloopt tot 2011, slonken tot een minimum.

“Afgelopen zomer wilde Keisuke hogerop, maar nu denkt hij daar wat genuanceerder over”, weet Berden. “Hij zit op dit moment heel goed in zijn vel en beseft dat hij zich bij VVV-Venlo uitstekend kan profileren. Een vertrek naar het buitenland ziet Honda helemaal niet meer zitten. Hij wil volgend jaar per se naar het WK in Zuid-Afrika. Daarom kan hij niet het gevaar lopen ergens op de invallersbank te belanden. Die jongen is daar heel resoluut in: zelfs een echte topclub uit Europa hoeft niet aan te kloppen. Dat past nu niet in zijn planning. Er zijn maar twee opties: blijven bij ons, of een transfer naar Ajax of PSV.” Duidelijke taal.

AZ-doelman Joey Didulica (31, ex-Germinal Beerschot), sinds 2006 aan de slag in Alkmaar, liet zijn overeenkomst (die afliep in 2010) openbreken tot 2012.

Nicky Hayen (28, ex-STVV) kreeg bij RBC van trainer Rini Coolen te horen dat hij weg mag. De tweedeklasser heeft het financieel moeilijk en het contract van de centrale verdediger weegt blijkbaar te zwaar op het budget.

Roda JC en algemeen directeur Huub Narinx (61) besloten na drieënhalf jaar in onderling overleg om per 1 september uit elkaar te gaan. Dieter Van Tornhout (24, ex-Club Brugge) vertrekt transfervrij naar het Cypriotische Enosis Neon Paralimni.

Ajax wil een grote schoonmaak in haar kern. Javier Martina, George Ogararu, Jeffrey Sarpong, Evander Sno en Rasmus Lindgren mogen weg. Ook Gabri, Oleguer en Kennedy Bakircioglu wordt niets in de weg gelegd. De jongeren Daley Blind en Jan-Arie van der Heijden komen in aanmerking voor een uitleenbeurt. De Argentijnse spits Dario Cvitanich, die zich ook onder Martin Jol niet kon doorzetten, overweegt een terugkeer naar Zuid-Amerika.

Oud-bondscoach Marco van Basten keert terug in het topvoetbal. Hij wordt analist bij tv-zender Sport1, met als debuut het Italiaanse competitieduel AC Milan-Inter op 29 augustus.

Gerson Sheotahul (22), een spits van FC Volendam, verhuisde naar Willem II. Hij kreeg een verbintenis voor drie seizoenen. De aanvaller is de eerste transactie van de nieuwe technisch directeur Henri van der Vegt.

Luciano (ex-Germinal Beerschot) was bij FC Groningen drie weken out met knieklachten, maar stond tegen VVV-Venlo afgelopen zaterdag gewoon weer in doel.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier