De Nederlandse competitie bezit nog voetbaltalent.

Klaas-Jan Huntelaar was in januari van 2009 de voorlopig laatste topper die Nederland verliet. De 25-jarige spits verruilde toen Ajax voor Real Madrid. Elke transferperiode verliest de Eredivisie haar beste spelers. VI vroeg zich af wie komende zomer de topspelers zijn waarop de buitenlandse clubs zich zullen richten. Het blad stelde een lijst van tien voetballers samen, van de meest gewilde kroonjuwelen.

Eén Belg maakt deel uit van dit selecte gezelschap. Moussa Dembélé, nog altijd maar 21 en nog tot 2011 onder contract bij AZ, staat immers op de tweede plaats. De Rode Duivel wordt geprezen omwille van zijn polyvalentie in de aanval, omdat hij daar bijna alle posities kan bezetten. Dembélé, wiens marktwaarde wordt geschat op 10 tot 12 miljoen euro, heeft de potentie van een internationale topspits. Alleen moet hij zijn doelpuntengemiddelde nog wat opdrijven om die status te kunnen wettigen. Toch wordt de geschatte vraagprijs nu al op 20 miljoen euro gesteld.

Opvallend in het klassement is de aanwezigheid van vooral buitenlanders. Slechts drie Nederlanders ( Ibrahim Afellay van PSV op 3, Eljero Elia van FC Twente op 4, en Mounir El Hamdaoui van AZ – ook in het bezit van een Marokkaans paspoort – op 5) plaatsen zich tussen het verzamelde voetbaltalent.

Luis Suárez, de Uruguayaanse kwelduivel van Ajax, staat helemaal bovenaan de lijst. Een 22-jarig fenomeen met een eigen stijl. Zonder de ingevingen van de grillige Zuid-Amerikaan, ook wel eens verfoeid omwille van zijn fopduiken, slaagt de ploeg van Marco van Basten er immers niet in om kansen te creëren. Suárez blijkt een jonge talentvolle spits, die almaar beter presteert en nog tot 2012 onder contract ligt. Maar het lijkt er sterk op dat zijn zaakwaarnemer Daniel Fonseca straks heel wat telefoontjes krijgt voor de 16-voudige international. De geschatte waarde ligt op 20 miljoen euro, maar er wordt van uitgegaan dat er gemakkelijk 25 miljoen euro gevraagd kan worden voor deze balkunstenaar.

FRéDéRIC VANHEULE

Feyenoord moet dringend besparen. De Rotterdamse club kampt met een schuldenberg van 20 miljoen euro. Directeur Eric Gudde liet verstaan dat de mogelijke nieuwe investeerders de dure spelers gratis willen laten vertrekken. Er wordt dan vooral gedacht aan Roy Makaay, Denny Landzaat, Tim de Cler en Kevin Hofland. Invallersdoelman Rob van Dijk (40) blijft nog een seizoen langer.

Jamaïque Vandamme (23) en Roda JC kregen goed nieuws. De kruisband van de linkerknie was slechts opgerekt, waardoor een operatie werd vermeden. De rechterflankspits liep wel een meniscusletsel op. Misschien kan Vandamme nog dit seizoen zijn rentree maken.

Na de uitschakeling van Ajax in de UEFA Cup kan Nederland geen punten meer behalen voor zijn coëfficiënt. Dat heeft mogelijke gevolgen voor het aantal inschrijvingen in de CL en de Europa League, de nieuwe vorm van de UEFA Cup. Nederland staat voorlopig zevende, maar moet bij de eerste negen landen eindigen om met het huidige aantal teams te blijven deelnemen. Vooral Oekraïne en Portugal vormen een bedreiging.

Bondscoach Bert van Marwijk maakte zijn selectie bekend voor de WK-kwalificatieduels met Schotland (28 maart) en Macedonië (1 april) in de Amsterdam Arena. Orlando Engelaar (Schalke 04) en Jan Vennegoor of Hesselink (Celtic) behoren niet tot de 23-koppige kern. Ibrahim Afellay (PSV), Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart) en Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord) keren terug.

Go Ahead Eagles neemt komende zomer afscheid van oud-international Marc Overmars (35) als speler. In augustus keerde de ex-speler van Ajax, Arsenal en Barcelona door een blessuregolf terug op het veld nadat hij vier jaar eerder was gestopt. Hij weet ook nog niet of hij doorgaat als bestuurslid technische zaken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier