Al maanden was er sprake van dat Real Madrid Cicinho (zijn volledige naam is Cicero Joao de Cezeare) zou inlijven en tijdens de eerste dagen van de wintertransfermarkt is de Braziliaanse rechtsachter effectief in de Spaanse hoofdstad neergestreken. Het was vooral de ondertussen ontslagen coach WanderleyLuxemburgo die sterk had aangedrongen op de komst van de 25-jarige speler. De flankverdediger tekende op dertienjarige leeftijd een aansluitingskaart bij Botafogo uit Sao Paulo en debuteerde er in de eerste ploeg op zijn negentiende. In 2001 stapte hij over naar Atletico Mineiro de Belo Horizonte. Hij speelde er in één seizoen zeventien wedstrijden en scoorde één keer. Daarop werd hij uitgeleend aan het grote Botafogo uit Rio, maar hij raakte er niet van de bank.

Cicinho keerde terug naar Atletico Mineiro en presteerde daar opnieuw sterk, wat hem een transfer opleverde naar FC Sao Paulo. Daar brak hij definitief door met zeventig gespeelde wedstrijden, vijftien doelpunten, de kampioenstitel in de staat Sao Paulo en vooral de Copa Libertadores – de tegenhanger van de Champions League – in 2005. Bovendien debuteerde hij op 27 april 2005 in de Braziliaanse nationale ploeg met een 3-0 zege tegen Guatemala.

Real Madrid, dat naar verluidt zeven miljoen euro voor hem neertelde, ziet in Cicinho de man die op rechts hetzelfde moet kunnen doen als Roberto Carlos op links. Tegelijk wordt hij ook vaak vergeleken met de legendarische Braziliaanse rechtsachter Cafu. “Ik hou niet van die vergelijkingen”, zegt Cicinho daarover. “Ik ben gewoon Cicinho en niemand anders.” Hij definieert zichzelf vooral als iemand die altijd zijn truitje nat maakt en nooit opgeeft. “Bij de jeugd speelde ik in de spits of op het middenveld. Toen onze rechtsachter zijn arm brak, ben ik op de rechterflank gaan spelen en dat ben ik altijd blijven doen. Bij Real moet ik op deze positie de concurrentie aangaan met MichelSalgado, een echt monument bij de club, maar ik ben er klaar voor en wacht geduldig mijn kans af.”

Benito Floro volgt Arrigo Sacchi op als sportieve directeur van Real Madrid. Hij tekende een contract tot 2008. Hij was eerder aan de slag bij Real als trainer en won in 1993 de Copa del Rey. Voorts werkte hij ook als coach voor Villarreal en Mallorca.

Antonio Cassano (23) ruilde AS Roma in voor Real. De ploeg uit de Spaanse hoofdstad betaalde 5,5 miljoen euro voor de flamboyante spits, die een contract tekende tot in 2010. Slechts één keer eerder speelde een Italiaan voor Real.

Alfredo Di Stefano (79), een van de mythische helden van Real, moest na een hartoperatie voor zijn leven vechten, maar is ondertussen aan de beterhand. Hij mocht het ziekenhuis van Valencia alweer verlaten.

Javier Saviola moet een maand aan de kant blijven als gevolg van een spierblessure.

Copa del Rey, heenwedstrijden achtste finales : Villarreal-Valencia 0-2, Getafe-Espanyol 0-1, Celta-Betis 1-1, Deportivo-Osasuna 3-0, Cadiz-Sevilla 3-2, Bilbao-Real Madrid 0-1 en Zamora-Barcelona 1-3. Het duel tussen Atletico Madrid en Zaragoza werd uitgesteld tot 11 januari omdat een groot aantal spelers van Atletico vorige week het slachtoffer werd van een voedselvergiftiging.

Deco kwam er het afgelopen weekend met de schrik vanaf. Tijdens de derby tegen Espanyol werd de middenvelder van Barcelona geraakt aan het hoofd en afgevoerd naar het ziekenhuis. De maker van het eerste doelpunt werd in de tweede helft vervangen door Thiago Motta. Onderzoek in het ziekenhuis bracht niets ernstigs aan het licht, en in de loop van zondagnamiddag mocht Deco weer naar huis.

VOLGENDE SPEELDAG

15/01 Zaragoza – Mallorca, Valencia – Osasuna, Santander – Villarreal, Sociedad – Espanyol, Real Madrid – FC Sevilla, Málaga – Cádiz, Getafe – Celta, La Coruña – Alavés, Betis – Atlético Madrid, Barcelona – Bilbao

TOPSCHUTTERS

1. Eto’o (Barcelona) 18 goals ; 2. Ronaldinho (Barcelona), Villa (Valencia) 10 goals ; 4. Ronaldo (Real Madrid) 9 goals ; 5. Diego Tristán (Deportivo) 8 goals.

DDV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier