Mpenza, Baseggio, Clement, Strupar, Vermant : de medische staf had werk vorige week. De laatste twee werden nog tijdig opgelapt, de eerste twee gingen onder het mes. Alleen over Clement bestond lang twijfel. Uiteindelijk gaat hij niet mee. Dokter Marc Goossens : “Ik denk dat we de juiste beslissing namen. De speler heeft een objectief vastgestelde spierscheur en dan moet je ook de clubbelangen zien. Neem je hem mee en loopt het slecht af, is Philippe out voor drie of vier maanden, dan zit je met een probleem. Toen ik heb hem onderzocht, zes dagen na het voorval, was het risico te groot. De bondscoach kon zijn selectie niet blijven uitstellen.”

Van overbelasting is er volgens Goossens geen sprake bij de internationals. “Onze spelers hebben slechts competitiewedstrijden moeten spelen, geen Europabeker. Misschien dat er een mentale belasting was – de selectiekeuze, belangrijke oefenwedstrijden -, maar je gaat mij niet vertellen dat zoiets leidt tot overbelasting op fysiek vlak. We hebben gewoon pech : Strupar en Vermant komen slecht neer, en bij de anderen waren de letsels er al langer.”

Woensdag vertrokken de 23 internationals naar Japan. De Engelse spelers kregen speciale steunkousen aangemeten om bloedklontervorming in de benen tegen te gaan, de Belgen doen het met een eigen keukenmiddeltje. Goossens : “Het probleem kan voorvallen in economy als je lang in dezelfde houding zit. Bij risicopatiënten, normaal niet bij jonge, fitte mensen. Toch wilde we elk risico uitsluiten en daarom heb ik maanden gezaagd om in business te mogen vliegen. De spelers wordt aangeraden om diverse oefeningen te doen, en een kwart van een aspirine te nemen voor het vertrek. Dat verdunt het bloed voor de beperkte periode waarop je in het vliegtuig zit. Dat is efficiënter dan die kousen, die op maat gemaakt moeten worden en die een warmtegevoel geven. Ik betwijfel of die voetballers dat twaalf of veertien uur gedragen zullen hebben.”

Vrijdag al speelt België tegen een Japanse selectie en zondag nog eens tegen Costa Rica. Goossens : “Ik denk niet dat je daaruit conclusies mag trekken. De jetlag zal ze parten spelen, en ze zijn nog niet gewoon aan de warmte en de vochtigheid… De bondscoach ziet het slechts als een doorgedreven training. Ik geloof dat hij voor die eerste match, daags na de aankomst, ook iedereen een helft wil laten spelen. Laat ons dat dus maar een training noemen.” Overigens zit het weer vooralsnog mee. Voor donderdag (vandaag) werd 26 graden voorspeld, zonnig tot bewolkt en 56 procent luchtvochtigheid.

Met het oog op de dopingcontroles moesten alle Belgische internationals laten weten welke medicatie ze namen. Een positieve Rode Duivel is dus uitgesloten ? Goossens : “Ja. Ik heb hun lijstjes gekregen. Allemaal neutrale producten, geen nandrolon, geen anabolica. Voedingsupplementen zonder inhoudsvermelding werden verboden. De meeste spelers zijn heel voorzichtig en nemen slechts producten die door hun clubarts werden voorgeschreven. Eén speler heeft last van sinusitis, ging bij een specialist die hem een product voorschreef dat op de verboden lijst stond. Er zat pseudo-efedrine in. Gelukkig heeft die speler contact met mij gezocht. Zijn kindje van twee mag dat nemen, maar hij niet, want we kunnen hier op elk moment op training worden gecontroleerd. En dan was hij gegarandeerd positief geweest.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier