Van plan om een gezellig etentje op te fleuren met een gast uit het eersteklassevoetbal ? Een nuttige tip : nodig Dominique D’Onofrio uit.

Tijdens de Pro License wilde iedereen ’s avonds wat graag aan zijn tafeltje aanschuiven. Ambiance gegarandeerd ! Dominique D’Onofrio is een warme man, met een uitstekend gevoel voor humor. In zijn wedstrijdanalyses en interviews blijft hij nuchter, kort en zakelijk, altijd benaderbaar, ongeacht het resultaat. Toch wordt hij als trainer in het wereldje niet door iedereen voor vol aangezien. Altijd blijft de schaduw van zijn broer, de machtige Luciano D’Onofrio, over hem hangen. Sommige analytici vinden hem een slechte trainer.

Niet iedereen is het daarover eens.

Raymond Goethals merkte op dat D’Onofrio hem tijdens de Pro License verbaasde door de scherpe tactische analyses na het aanschouwen van een wedstrijd. Als het om tactiek gaat, gaf Raymond nochtans niet snel complimentjes. Ook andere trainers in eerste klasse noemen spontaan D’Onofrio’s naam op de vraag welke collega hen de voorbije jaren tactisch verraste.

De uitdaging voor Dominique D’Onofrio ligt dit jaar niet op het tactische vlak. Hij moet zijn groep vooral scherp houden en er een hecht geheel van maken. Makkelijk wordt dat niet met zo veel vedetten met persoonlijkheid en vooral een groot ego. Door Sergio Conceiçao de kapiteinsband toe te spelen hoopte D’Onofrio hem ook naast het veld meer verantwoordelijkheid te geven en zijn energie te kanaliseren. Vorige week bleek nog eens hoe moeilijk dat wordt, toen Conceiçao eerst in de clinch ging met een journalist wiens mening hem niet beviel, en vervolgens een paar keer driftig reageerde op het veld.

Als de trainer greep krijgt op de psyche van zijn vedetten, dingt Standard dit jaar voluit mee voor de titel.

Waarom zou het dat niet doen ?

Voor het eerst sinds mensenheugenis komt het aan de aftrap met een volledige kern, een goed ingespeeld elftal, een ideale mix van talent, werkkracht en ervaring. Som alle ingrediënten op die een team nodig heeft voor succes en ga na wat de Rouches daarvan missen. Niets ! Zaterdag verloor Standard nipt van Juventus dat met al zijn vedetten aantrad. Dat wil toch wat zeggen.

Vorig jaar arriveerden de sterkhouders pas toen het seizoen al bezig was, en waren veel blijvers humeurig omdat ze niet snel genoeg uit Luik konden vertrekken. Dit jaar toonde iedereen zich in deze voorbereiding gretig, ook wie nog een vertrek overweegt. In zijn drang om een prijs te halen hield het bestuur zijn vedetteteam samen. Op papier hebben Anderlecht en Club Brugge niet meer in huis dan de Rouches. Strijdt Standard dit jaar niet tot het einde mee voor de titel, kan het geen excuses inroepen, moet het de schuld bij zichzelf zoeken. In die zin heeft het maar één grote tegenstander : zichzelf.

door Geert Foutré

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier