Door het uitvallen van Goran Ljubojevic zitten ze bij Racing Genk tegenwoordig dun in de spitsen. Zou Kevin Vandenbergh zijn ex-club in deze context van nut geweest zijn ? Technisch directeur Willy Reynders gelooft van niet.

Willy Reynders : “Over Vandenbergh wil ik eigenlijk niet veel meer zeggen. Stelt hij zich professioneel op in Utrecht ? Ach, het is nog nieuw … We hebben in ieder geval op dit moment geen behoefte aan zijn type speler. Met Jelle Vossen hebben we een verbeterde versie lopen : een vlotscorende spits die altijd op de juiste plaats opduikt. Bovendien heeft hij werkkracht, hij laat zich graag ver terugzakken en verdedigt mee. Soit, hij moet nog progressie maken, we moeten Jelle wat tijd gunnen. Vorig jaar was voor hem het eerste seizoen in de A-kern. Je mag niet te veel eisen van een jongen van achttien. Doordat hij zijn plaats in het eerste elftal kwijtraakte, heeft hij een mentaal dipje doorgemaakt. Die ontgoocheling is intussen verbeten, dat toonde hij onder meer tijdens de beloftematch op KV Mechelen ( Genk won met 0-4 dankzij drie treffers van Vossen, nvdr). Misschien krijgt hij binnenkort opnieuw een kans.”

Conclusie ? Vandenbergh is vergeten in Genk, althans dat vindt Willy Reynders. Hij geeft wel toe dat hij zoekt naar een bijkomende spits, een targetman : “We moeten niet dramatiseren, maar de klik tussen Barda en Ljubo was er. Ik ga op zoek naar een vervanger, een grote, krachtige spits, een breekijzer. Vooral in Zuid-Amerika en Scandinavië zoeken we naar opportuniteiten. Namen ? Zover zijn we nog niet. Momenteel maken we een inventaris van potentiële aanwinsten, maar tot de winterstop wordt het roeien met de riemen die we hebben. Bosnjak kampt momenteel met een vertrouwenscrisis. Hij mist zelfverzekerdheid. Ik vind hem nog steeds erg gedreven op training, maar vertrouwen is vorm. Ik hoop dat zijn situatie snel omslaat.

Iakovenko kan ook een alternatief bieden. Een echte talentboy : snel, actie in de voet, tweevoetig. Helaas is hij misschien een speler van wie het talent té groot is. Ik bedoel : je moet weten wanneer je wat doet, je kunt niet in elke situatie een dribbel inzetten. Hij moet leren wanneer je collectief speelt en wanneer het individueel kan. Ik vind hem voorlopig nog te veel op intuïtie voetballen. Zijn rendement ligt niet hoog genoeg. In beloftewedstrijden kan hij het verschil maken, bij het eerste elftal loopt het stroever. Het probleem met Iako is ook dat hij enorm veel druk opgelegd krijgt door zijn entourage. Zijn vader is trainer, hij eist perfectie van zijn zoon. Dat leidt tot faalangst. Anderzijds, het moment van de waarheid breekt aan, zoniet vrees ik dat hij het etiket ‘eeuwige belofte’ opgespeld krijgt. ( overtuigd) Het potentieel is er. De invallers moeten zich nu maar eens tonen. Ik verwacht nog veel van Dahmane. Hij heeft vorig seizoen voldoende zijn meerwaarde aangetoond : snelheid, actie in de benen, polyvalentie en scorend vermogen. Of hij zomaar in het eerste elftal kan worden gedropt, is een andere vraag. Net als bij Vossen is er de ontgoocheling vanwege zijn invallersstatuut. Die jongen is nooit eerder met concurrentie geconfronteerd geweest. Dat zorgt natuurlijk voor twijfel. Vergeet trouwens niet dat Dahmane nog maar anderhalf jaar op het hoogste niveau actief is. Hij krijgt de terugslag van zijn snelle doorbraak in eerste. ( denkt) Het wordt voor Genk de komende weken wat zoeken, ook wat de formatie betreft. Hopelijk valt de puzzel snel in elkaar. ”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier