Na een sterke competitiestart kreeg STVV uiteindelijk pas op de slotspeeldag zekerheid over het behoud. Het deed dat als minst scorende ploeg van de Jupiler Pro League. Laat de aanval nu net het compartiment zijn waar Leko het bijna een hele voorbereiding zonder versterking moest stellen. Behalve voor de club, met de terugkeer van Roland Duchâtelet als eigenaar én sportief manager, wordt dit ook voor de nieuwe coach, na twee ontslagen in twee seizoenen trainerschap, een belangrijk jaar.

VERDEDIGING

Doelman Dutoit draagt niet langer de aanvoerdersband. Hij bleef wel, na een seizoen waarin hij flirtte met een vertrek en zijn medemaats geregeld afviel met scherpe kritiek. Bij Standard werd de aan Lommel verhuurde Pirard als stand-in weggehaald. Centraal zijn Kotysch en Fernandes bekende gezichten. Kotysch tekende bij na een wegens blessure mislukt seizoen en is ondertussen de langst zittende speler bij STVV. Met Pulido komt er Spaanse kwaliteit bij. Jeugdproduct Joosten, de Gentse belofte Ryckaert en Togolees international Djené zijn alternatieven, al lijkt die laatste gestalte te missen voor een centrumpositie. Djené komt uit het netwerk van clubs van Duchâtelet, waar hij als centrumverdediger speelde. Bij zijn land staat hij als rechtsvoetige op de linksachter. Voor die positie haalde STVV de iets jongere Sylla. Op rechts blijven Bagayoko en Dussaut, en is allrounder Djené een bijkomende optie.

MIDDENVELD

Met De Petter en Valdivia trok STVV twee ervaren middenvelders aan. De een al 30, de ander bijna. In de voorbereiding droegen ze afwisselend de aanvoerdersband. Beiden kunnen zowel op de 6 als op de 8 worden uitgespeeld. Alternatief is Peeters, de eerste aanwinst van de club toen ze nog in handen was van de vorige eigenaar. Een wat vreemde transfer, aangezien STVV met Gerkens (net als Peeters opgeleid bij KRC Genk) en De Sart al over twee technisch vaardige, licht gebouwde middenvelders beschikte. Afwachten of zij De Petter en/of Valdivia uit de ploeg kunnen spelen in de overlevingsstrijd waarvoor STVV vermoedelijk staat. Vóór het controlerende duo is Bezus de nieuwe blikvanger. STVV profiteerde van een dreigend faillissement bij Dnjepr om de Oekraïense international voor een prikje weg te plukken. Hij tekende slechts voor één seizoen plus optie: STVV lijkt voor hem een korte tussenstap naar een hoger aangeschreven club in West-Europa te zijn. Door zijn komst lijkt Ono het elftal op de linkerflank uit de nood te moeten helpen. De jonge De Norre tekende zijn eerste profcontract en hoopt op speelminuten.

AANVAL

Edmilson en Dompé zorgden voor spektakel en goals, maar vertrokken vorig seizoen al tijdens de winterstop. Tchité, Soumahoro en Raman braken geen potten en zijn weg. Blijven over als spitsen: de eeuwig geblesseerde Boli, de op het hoogste niveau debuterende Janssens en de immer curieuze Proschwitz. Boli is eerste keus, maar hij komt wegens een aanslepende blessure zeker niet in actie voor september. Oh ja, de Griekse crowfundingspits Kynigopoulos tekende verrassend bij, maar is voorlopig teruggezet naar de beloften. Nog dunner is de spoeling op de flanken. Jeugdproduct Swers deed het niet onaardig op rechts, maar moet normaal Tchenkoua laten voorgaan. Alleen begon die laatste wegens een blessure pas een week voor de competitiestart te trainen. Op links is het nog erger. Buiten de jonge Castro-Montes was er de hele voorbereiding niemand, zodat Leko lijkt te zullen teruggrijpen naar de ervaring van Ono. Geen van de genoemde flankspelers heeft een neus voor doelpunten.

CONCLUSIE

Leko hecht groot belang aan het defensieve blok: vier verdedigers, twee controlerende middenvelders. Dat lijkt er te staan: achterin heeft hij voldoende keuzemogelijkheden en voor de defensie beschikt hij over het leiderschap en de ervaring van het duo De Petter-Valdivia. Prima, maar of STVV het daarmee redt? Twijfelachtig. Tijdens de voorbereiding vond de ploeg amper de weg naar het doel. Zorgelijk. Een bijkomende linkerflankaanvaller is een prioriteit, een extra spits in iets mindere mate. Financiële armslag is er: op Bezus na ondertekenden alle nieuwkomers langdurige contracten. Geen enkele speler wordt gehuurd.

DOOR JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier