Gezocht: het truitje van Kaká

belgaimage © BELGA

Kakà kreeg het shirt van toenmalig Rode Duivel Nico Van Kerckhoven na de wedstrijd België-Brazilië op het WK 2002, maar wie het truitje van de Braziliaan nu heeft, is onbekend.

Kort voor de finale van de Champions League in 2007 (Milan-Liverpool) brengt Adidas een select gezelschap Europese journalisten naar een afgelegen loods in Milaan voor een min of meer exclusief interview met de Braziliaanse ster Ricardo Kaká. Die geldt op dat moment als de beste voetballer ter wereld. De Braziliaan is de minzaamheid zelf. Wanneer de Argentijnse tolk de vragen van de Italiaanse reporter niet begrijpt, vertaalt hij spontaan het Italiaans naar het Spaans. Ook sommige in het Engels gestelde vragen beantwoordt hij meteen, zonder hulp van de tolk. Verbaasd horen de collega’s de Belgische journalist aan Kaká vragen of het klopt dat hij na Brazilië-België op het WK 2002 het truitje van Nico Van Kerckhoven vroeg. ‘Dat klopt’, zegt Kaká. ‘Ik bewonderde Van Kerckhoven op dat WK, ik vond hem een fantastische speler, vanwege zijn inzet voor zijn team. Dus vroeg ik hem na afloop zijn truitje. Ik heb het nog steeds.’

Op dat WK 2002 praatte een bekende Engelse reporter enthousiast over zijn bezoek aan het Braziliaanse voetbalteam. De bondscoach, Felipe Scolari, had hem verteld dat hij een verbeterde versie had gevonden van Dunga, de metronoom van het middenveld op de WK’s 1990 en 1994: een jongen met een enorm loopvermogen, gekoppeld aan technische finesse en tactisch inzicht. Alleen zou Ricardo Kakà in het team dat een paar weken later wereldkampioen zou worden slechts 20 minuten spelen, tegen Costa Rica.

Op de vraag of hij het truitje van Kaká nog heeft, antwoordt Van Kerckhoven eerlijk: ‘Nee. Hij was toen nog niet bekend. Toen hij met mij van shirt wisselde, vond ik dat geen naam die ik wilde houden. Ik vroeg toen aan Eric Van Meir of hij het niet wilde inwisselen met dat van een speler van Leverkusen. Dat truitje van Lúcio heb ik nog altijd. Achteraf had ik wel spijt dat ik dat truitje van Kakà niet gehouden heb.’ Van Meir valt uit de lucht wanneer hij de vraag krijgt of hij het shirt van Kakà heeft. ‘Ik heb dat nooit gehad.’ Vorige week voerde de Gazzetta dello Sport Kaká nog eens op in een groot interview over het Braziliaanse elftal. Op dezelfde dag stond ook Nico Van Kerckhoven nog eens in the picture, maar dan in de Vlaamse kranten, als nieuwe assistent-trainer van Lierse Kempenzonen.

Maar dé vraag die nog altijd niet beantwoordt is, luidt: welke Rode Duivel heeft in Japan het truitje van Kaká uiteindelijk mee naar huis genomen?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier