Een krachtig signaal gaf de Egyptische eigenaar/voorzitter Samy nadat vorig seizoen dankzij interim-trainer Van Meir maar nipt Beerschot AC (op drie punten) en hekkensluiter Cercle Brugge op afstand werden gehouden. Komaf werd gemaakt met de inbreng van spelers uit zijn geboorteland, want het lijstje met vertrekkers (Elgabas, Shebeta, Okka, Ashour, Aboumosalam, Essam) oogt indrukwekkend. Samy, die in het verleden vaak zijn eigen supporters niet spaarde met sterke uitspraken, speelde in op hun emoties met de aanstelling van populaire figuren als Menzo (trainer), Radzinski (sportdirecteur) en Grootaers (pr-manager).Toch blijft het Lisp een club waar veel voetballers komen en gaan. Daardoor kan de gevraagde rust snel omslaan in rumoer.

VERDEDIGING

Sels, vorig seizoen vaste keuze onder de lat, werd onder druk gezet. Nadat het jeugdproduct tijdens play-off 2 al op de bank verzeild raakte doordat het jonge talent nog geen zin had zijn overeenkomst (tot 2014) open te breken, speelde de clubleiding het spel hard. Zolang Sels niet akkoord gaat, moet hij zijn conditie apart onderhouden. Een spijtige zaak, want de goalie is heel professioneel ingesteld en iemand die doorverkoopbaar lijkt. Het zorgde er wel voor dat Goris werd gewogen en te licht bevonden, waardoor in allerijl nog een andere sluitpost diende gezocht te worden.

De viermansdefensie had nood aan vers bloed, want Lambot – een centrale man, in de verdediging of controlerend op het middenveld – moest tijdens de eindronde al depanneren als rechtsback. Met de Estse international Jääger werd gekozen voor iemand die eerder in februari al werd ‘afgetest’, maar nu wél een positieve evaluatie kreeg. Zijn optredens oogden onzeker, want hij kon zijn gebrek aan ritme moeilijk wegsteken en koos (net als De Jonghe aan de overzijde) te vaak voor ballen lateraal en achteruit. Een probleem, want Menzo is een coach die wil dat de vleugelbacks voor diepgang zorgen. Op links is er met Farag een alternatief, iemand die over een goede traptechniek beschikt. Centraal werd Corstjens gehuurd van AA Gent. Een linksvoetige, met snelheid. Hij moet het gebrek aan wendbaarheid bij Frans, Saïdi en/of Swinkels kunnen compenseren. Dat trio moet het vooral van zijn fysieke vermogen hebben.

MIDDENVELD

Om een hoge balcirculatie te krijgen is er nood aan de ervaring van Ghaly en de creativiteit van Losada. Wils fungeerde vorig seizoen als de ideale stofzuiger, maar moet nu bevestigen. Hairemans speelde opvallend gretig in de oefenduels. Bourabia zocht, onder andere door de ramadan, wat naar zijn beste vorm. Normaal gezien is hij iemand die gemakkelijk infiltreert en scoort. Annab en Sá Carvalho dreigen te moeten wachten op kansen.

AANVAL

Diep is er alleen Hazurov, die door een buikspierletsel een gedeelte van de voorbereiding miste. Een echte afwerker zal de Bulgaar echter nooit worden. Als er met drie spitsen wordt gespeeld, is vanop rechts de onvoorspelbare snelheidsduivel Menga (geen killer voor doel) een gevaarlijk wapen.De ook explosieve Wanderson geldt als alternatief. Op links heeft Farssi routine; hij moet het vooral van zijn combinerend vermogen hebben. De rechtsvoetige Vercauteren heeft een fijne traptechniek en oogt vinnig, Yasser zal een aanpassingsperiode nodig hebben na zes maanden in derde klasse bij KV Turnhout.

CONCLUSIE

Menzo weigert de voorbereiding als waardemeter te nemen, maar moet ongetwijfeld toch geschrokken zijn van het beperkte niveau van zijn spelersgroep. Veel kwantiteit, maar weinig kwaliteit. Daardoor blijft het zoeken naar meerwaardevoetballers, die met een flits een duel kunnen openbreken. Die sleutel lijkt voornamelijk in handen te zijn van Losada en (de grillige) Menga. Hoog druk zetten, is de opzet, de goede uitvoering lijkt een moeilijker kwestie. Met openingsduels tegen Zulte Waregem en Standard zal snel duidelijk zijn welke pijnpunten er nog bestaan.

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier