Mentaal oplapwerk zal Ronny Van Geneugden nodig hebben om de 5-2-uppercut van Bergen te verwerken met duels tegen RC Genk, AA Gent en Cercle Brugge voor de boeg. ‘We zoeken nog altijd naar opportuniteiten.’

Leuven is achterin toch fel versterkt”, zo luidde het oordeel van Sporza Radiostem Peter Vandenbempt in een dubbelinterview met VRT-collega Frank Raes net voor aanvang van het seizoen. Ook trainer Ronny Van Geneugden keek vol tevredenheid terug op de voorbereiding, na de komst van maar liefst negen nieuwe spelers en het feit dat OHL in de oefenpartijen geen enkele van zijn negen duels verloor. “We trainden goed en gedreven. Ik merkte in de spelersgroep veel enthousiasme. In alle compartimenten waren we heel solide.”

Terwijl het overgrote deel van de eersteklassers zijn heil zoekt bij (vaak goedkope) buitenlanders, blijft OHL zijn filosofie trouw en gaat het met een hoge Belgische inslag tegen de stroom in. In de A-kern van 29 spelers biedt de fusieclub slechts plaats aan drie echte buitenlanders ( Ebrahima‘Ibou’ Sawaneh, Derick ‘Chuka’ Ogbu en Stefán Gíslason), aangezien Evariste Ngolok over de Kameroens/Belgische nationaliteit beschikt.

Defensieve problemen

Vorig seizoen, na dertig speeldagen, telde OHL met 58 tegentreffers de derde zwakste verdediging, net voor de degradanten Westerlo (59) en STVV (61). Tijdens play-off 2 werden de zorgen in dat compartiment nog groter, want in zes partijen werden nog eens veertien tegentreffers geslikt. Om dergelijke opendeurdagen te vermijden werd door de clubleiding geïnvesteerd in een nagenoeg volledig nieuwe achterhoede. Doelman Logan Bailly, rechterverdediger Günther Vanaudenaerde, centrale man Jonas De Roeck en linksback Ludovic Buysens (door de blessure van Kenny Thompson) zorgen normaal gezien voor meer kracht en vooral ervaring op het hoogste niveau. De linksvoetige Wim Raymaekers was de enige basisspeler uit de verdediging van vorig seizoen die de competitiematch op Bergen mocht aanvatten.

Bailly beleefde in het Stade Charles Tondreau een echte baalavond. De Luikenaar, die door een ringvingerletsel slechts twee wedstrijden afhaspelde in de seizoensaanloop, viel vooral op door zijn verbale optredens in doel richting Raymaekers. Maar bij de openingstreffer van Zola Matumona, een vrije trap, ging de gewezen Rode Duivel niet vrijuit, net zomin als bij de vierde treffer. “Ach,” zo relativeerde Bailly achteraf, “dit is slechts een momentopname. Liever eenmaal vijf goals incasseren dan vijf keer gelijkspelen.”

Opvallend was dat de defensie veel problemen kende met de beweeglijkheid en explosiviteit van Aloys Nong. “Je moet onze jongens niet te fel bekritiseren. We stonden al een uur goed in positie, de rest volgt wel”, weet Van Geneugden. “Na het vierde doelpunt namen we bewust risico’s, waardoor we uit verband moesten voetballen.” Routinier De Roeck vatte het als volgt samen. “We moeten slimmer worden en volwassener leren spelen, door af en toe eens het tempo uit de wedstrijd te durven halen”, oordeelde hij. “Dat is echt geen schande op dit niveau. Nu lieten we nog iets te rap de kopjes hangen.”

Versterking

Verder kan je niet om de vaststelling dat er na het vertrek van goudhaantje Jordan Remacle (naar AA Gent) serieus aan kwaliteit werd ingeboet inzake dreiging en opportunisme vanop rechts. Frederik Boi ontgoochelde in Henegouwen. Links is Ibou wel dreigend, maar de Gambiaan heeft het nadeel dat hij niet buitenom gaat door zijn rechtsvoetigheid. Op het middenveld lijkt de komst van een creatieve regisseur broodnodig. Karel Geraerts is net als breker Kenneth Van Goethem, controleur Gíslason en invaller Ngolok een draver, maar niet echt een foerier voor diepe spits Chuka. Voeg daar nog het gemis van de over-mijn-lijkmentaliteit en werkkracht van aanvoerder Bjorn Ruytinx (maanden out na een knieoperatie) aan toe en je beseft dat OHL nog versterking kan gebruiken. “We zoeken nog altijd naar opportuniteiten”, zegt Van Geneugden. “Alleen ga ik daar pas over praten na de eerste vijf wedstrijden.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier