Marseille contracteert Hilton en Ben Arfa.

Het was de Zuid-Franse club zelf die vorige week, via voorzitter Pape Diouf, liet optekenen dat de Franse jeugdinternational Hatem Ben Arfa naar het Stade Vélodrome komt. “Het waren bijzonder moeilijke onderhandelingen, maar we zijn er uiteindelijk toch uitgekomen met Lyon”, kondigde hij aan via de officiële website van Marseille. Een opmerkelijke transfer, zeker als je weet dat de vraagprijs van naar verluidt achttien miljoen euro lange tijd een te groot obstakel vormde.

Daarmee ging Diouf in op de wensen van trainer Erik Gerets, die uitdrukkelijk had verzocht om de betere elementen – zoals Samir Nasri – te behouden en enkele sleutelposities binnen het elftal te verstevigen met nieuwkomers. “Ben Arfa is een buitengewone voetballer, die veel voor ons kan betekenen. Hij heeft een ongelofelijk goede individuele actie in huis en bovendien ook nog de potentie om als speler te groeien.”

Afgelopen weekend echter reageerde Lyon met het bericht dat het de 21-jarige middenvelder maandag gewoon weer op de trainingen verwachtte. Volgens de Franse kampioen zou Marseille voor de deadline van 30 juni niet aan de voorwaarden hebben voldaan. De betalingsgaranties zouden bijvoorbeeld nog ontbreken en de noodzakelijke transferdocumenten blijken ook nog niet van handtekeningen van de drie partijen te zijn voorzien. Ook sloeg Lyon het bod van Atlético Madrid voor doelman Grégory Coupet af. Voorzitter Jean-Michel Aulas heeft nu eenmaal de reputatie bij onderhandelingen het onderste uit de kan te willen halen.

Toch kwam er ook nog goed nieuws voor Marseille. Want zowel Mamadou Niang als Djibril Cissé, twee belangrijke spitsen, kregen te horen dat hun schorsing voor de derde voorronde van de Champions League na hun derde gele kaart vorig seizoen in de UEFA Cup werd opgeheven.

Nadat eerder de verdediging aan stabiliteit won met de aanwerving van de ervaren Braziliaan VittorinoHilton (31, Lens), was Marseille nog op zoek naar een nieuwe vedette, voor het geval er nog iets zou gebeuren met sterspeler Nasri. Pape Diouf wist zich vorige week geen blijf met zijn enthousiasme, want de preses vergeleek Ben Arfa met een aantal illustere voorgangers, zoals Roger Magnusson en Chris Waddle.

Mocht de transfer van Ben Arfa naar Marseille uiteindelijk toch doorgaan, dan nog stoppen de activiteiten niet. Vooral een bijkomende aanvaller verdient prioriteit en blijf een interessant dossier. Er wordt stevig gelonkt naar Bakary Koné, de Ivoriaanse pocketspits van Nice. Ook Kim van AS Nancy stond even op het verlanglijstje, maar hij verkoos in te gaan op een lucratief voorstel vanuit Qatar.

Lilian Thuram (36), met 142 interlands Frans recordhouder, stond op het punt om Barcelona te verruilen voor PSG. Maar bij de medische keuring kwam een hartafwijking aan het licht, waarbij onverwacht een abrupt einde dreigt te komen aan zijn actieve loopbaan. “Het gaat om dezelfde ziekte die mijn broer kende, toen hij er enkele jaren mee werd geconfronteerd en stierf op een basketbalveld”, verklaarde de verdediger na afloop. “Het is een risico. Ik zal nu nog meer tests ondergaan, waarvan de definitieve uitkomst pas op 31 juli bekend zal zijn.” PSG liet ondertussen weten vertrouwen te hebben in een goede afloop.

Tony Silva (33), de Senegalese doelman van Rijsel, verhuist naar Trabzonspor.

Jon Jönsson, een Deense verdediger, verruilt Toulouse voor Bröndby, waar hij een vierjarig contract tekende. Een andere verdediger, veteraan Dominique Arribagé, werd opgenomen in de technische staf.

Anthony Le Tallec, een spits die door Liverpool vorig jaar aan Le Mans werd verhuurd, tekende een definitieve overeenkomst voor vier seizoenen.

Bayal Sall, een Senegalese verdediger van Saint-Etienne, werd door de UEFA voor vier maanden geschorst omdat hij ook een overeenkomst tekende bij het Noorse IK Start.

Dariusz Dudka (24), een verdedigende middenvelder van Wisla Krakau, speelt de volgende vier seizoenen voor Auxerre.

Steve Savidan, een aanvaller van Valenciennes, verhuist voor vier jaar naar Caen.

Oud-international Emmanuel Petit spaart niemand in zijn memoires. Hij tackelt daarbij bijvoorbeeld Zinédine Zidane. “We zijn gewoon verschillend”, liet hij optekenen in A fleur de peau. “We hadden niks te zeggen tegen elkaar. Hij geniet van een dergelijke gemediatiseerd aura dat Zidane bijna onaantastbaar werd. Zijn uitsluiting in de finale van het WK in Duitsland is daarvan het mooiste voorbeeld. Zijn daad, die kopstoot in de richting van Marco Materazzi, valt niet te rechtvaardigen. Een bijzonder onverantwoorde reactie.”

In tegenstelling tot wat eerder op zijn eigen officiële website verscheen, is de overgang van aanvallende middenvelder Samir Nasri (20) – naar verluidt voor zeventien miljoen euro – van Marseille naar Arsenal nog helemaal niet afgerond.

Luigi Pieroni en Christian Wilhelmsson zijn overbodig bij FC Nantes en mogen weg.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier