Maandag 14/2

De Planckaerts.

Eddy en Christa zitten op een tweedehands canapé vol gaten en brandvlekken, in een kamer die nog een weinig dient opgeknapt te worden. Tegenover hen : Frans. Hij is indertijd nog verzorger van Eddy geweest. Of mecanicien. Of supporter, dat doet er nu niet toe. Het kan trouwens ook Jos zijn. Of Miel.

Er hangt een zeker sérieux in de lucht, bij de Planc- kaerts veeleer ongewoon, en een beetje spanning zelfs. ‘Luister Fons’, spreekt Eddy semi-plechtig, met de unieke zinsbouw die ze alleen in Nevele beheersen. ‘Ge zijt altijd ne vriend van mij geweest. En ge weet gij zo goed als ik : geld heb ik niet en geld interesseert mij niet. In het leven zijn er andere waarden dan geld. Vriendschap is er daar een van. Gij Jos, gij zijt ne vriend. Niet alleen van mij, maar ook van Christa, van Francesco, en van iedereen hier. Ge zijt gij ook ne Planckaert. En dat is belangrijker dan geld. ‘

Jos, of Fons, begint het op zijn kramakkelige stoel tegenover Eddy en Christa moeilijk te krijgen met de emoties. Een traan geeft de indruk te zullen opwellen. Eddy heeft het gemerkt : ‘Mensen als gij Frans, ik zeg dat rechtuit, maken het leven de moeite waard. En daarom hadden Christa en ik gedacht om u een voorstel te doen. Als gij nu eens bij ons kwam wonen, en een nieuw huis voor ons bouwde, op uw kosten, wat zoudt ge daarvan zeggen ?’

Frans kan zijn tranen niet langer bedwingen. ”k Ga dat zekers doen Eddy’, snikt hij meer dan hij spreekt. ”k Ga er u twee bouwen. Maar a’t niejen stoort, zoe ‘k gère ene keer per week eens over en were rijden naar de Vlonders. Want ‘k ben getrouwd, ‘k heb vier kinders en elf kleinkinders. ‘k Kan die niet laten vallen hé. ‘

Eddy en Christa gaan akkoord met deze toegeving en heffen samen het glas op de vriendschap. Waarna Eddy in zijn boekje op zoek gaat naar het telefoonnummer van een andere sukkel die hij nog een keuken kan aftroggelen.

Behalve in Litouwen, krijgt Eddy Planckaert alles gedaan van de mensen. Bij ADR organiseerde hij ooit een wedstrijdje om het meest chocolademousse eten. Met Fons De Wolf, Frank Hoste, Polleke Verschuere en Johan Museeuw. Museeuw won, maar moest de dag nadien al na dertig kilometer opgeven wegens darmstoornissen. Planckaert en Museeuw zijn op oefenkamp in Spanje ooit om ter verst de zee in gefietst. Allebei bijna verdronken.

Dinsdag 15/2

‘Het gokschandaal dijt uit over Europa’, lezen wij in het dagblad. Blijkt dat de Uefa een onderzoek zal laten instellen naar mogelijke malversaties in een duel tussen het Griekse Panionios Athene en het Georgische Dinamo Tiflis. Bij de rust was het daar 0-1, na negentig minuten 5-2. En dat bleken nogal wat gokkers precies te hebben voorspeld.

Nu mogen ze ons veel wijsmaken, maar dat Grieken en Georgiërs zich schuldig zouden maken aan bedrieglijke praktijken… dat niet. Er zijn ook nog eerlijke mensen in de wereld. Al schijnt hun voorkeur niet fanatiek naar de sportwereld uit te gaan.

Zaterdag 19/2

We moeten het durven zeggen zoals het is : sinds Franklin Sleuyter uit het bestuur is gestapt en de voorbijgestreefde Eddy Vergeylen de touwtjes weer in handen heeft, gaat het met Oostende van kwaad naar erger. Dit in schrille tegenstelling tot Anderlecht, waar het na het verdwijnen van Michel Verschueren allemaal veel professioneler toegaat en waar het na het ontslag van de ouderwetse en communicatief zwakke Hugo Broos ook sportief veel beter loopt.

Dan praten we nog niet over de nationale ploeg, die de wind ook weer in de zeilen heeft nu ze eindelijk verlost is van de gecrispeerde Robert Waseige en zijn irritante rechterhand op het veld Marc Wilmots. Minder dan drie jaar geleden konden die zich in de achtste finale van het WK niet eens plaatsen tegen een stel Zuid-Amerikaanse broddelaars.

Nu nog wachten tot Trond Sollied buitenvliegt bij Brugge en dan kunnen ze ook daar eindelijk aan de slag.

Tot zo ver Scouting, waar de feiten nog de feiten zijn.

door Koen Meulenaere

‘Gij Jos, gij zijt ne vriend.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier