Voor Parma, Standards komende tegenstander, staat overleven boven sportieve ambities.

Dat Parma na het faillissement van Parmalat nog bestaat en in eerste klasse voetbalt, is al een mirakel. Sterk is ook dat het zich in volle bestaanscrisis toch wist te kwalificeren voor de Uefacup. Dat dankte het onder meer aan de 23 competitiegoals van topschutter Alberto Gilardino (22), die tot algemene ontstentenis door toenmalig bondscoach Giovanni Trapattoni thuisgelaten werd voor het EK.

Opmerkelijk is dat Parma zijn fel gegeerde topschutter kon behouden. Hij is samen met de Franse doelman Sébastien Frey en rechtsachter Daniele Bonera de steunpilaar van het flink verjongde Parma, uitgetekend door technisch directeur Arrigo Sacchi. Flink besparen was het enige motto. Weg zijn toppers Ferrari (Roma), Blasi (Juventus) en Barone (Palermo). Van de 31 kernspelers komen er negen uit de eigen jeugd, zeven anderen speelden maximaal zeven wedstrijden in eerste. Amper acht zijn geboren voor 1980 en dus ouder dan 24 jaar.

Trainer is Silvio Baldini (45), die Cesare Prandelli opvolgt. Eén jaar eersteklasse-ervaring heeft hij. In 2002-2003 verzekerde Baldini met Empoli het behoud, maar hij bezweek vervolgens voor een aanbod van tweedeklasser Palermo, waar hij in volle titelstrijd ontslagen werd. Met een voorlaatste plaats in de rangschikking blijft Parma flink onder de verwachtingen. Opnieuw meedingen naar een Europees ticket én financieel gezond blijven (de club staat onder toezicht van een curator) was de ambitie. Een degradatie zou voor de club, die sinds 1990 onafgebroken in de Serie A speelt, een onverwachte schok betekenen. (GF)

Fiorentina ontsloeg als eerste zijn trainer. Emiliano Mondonico (57) ging in februari aan de slag bij de toenmalige middenmotor in tweede en dwong via een testwedstrijd de promotie af. Hij wordt voorlopig vervangen door keeperstrainer Sergio Buso (54), vorig jaar keepertrainer bij Reggina. Voor het eerst sinds het in 2001 beursgenoteerd is, maakt Juventus verlies. Het budget voor het seizoen 2003-2004 vertoonde een tekort van 18 miljoen euro. In twee jaar zag Juventus ook het aantal abonnees gehalveerd, tot 17.000. Omdat de helft van de Juve-supporters niet uit Turijn komt, opteren steeds meer tifosi voor een abonnement op de betaalzender Sky. Vanaf november 2007 bespeelt Juve een nieuw stadion dat plaats biedt aan 41.000 toeschouwers (tegenover 67.000 in het actuele Delle Alpi). (GF)

TOPSCHUTTERS : 1. Montella (AS Roma) 8 goals ; 2. Adriano (Inter) 7 goals ; 3. Shevchenko (AC Milan), Bojinov (Lecce) 6 goals ; 5. Totti (AS Roma) 5 goals.

GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier