Carlo Bomans wikt de kansen van de WK-favoriet.

DOOR benedict vanclooster

Als Philippe Gilbert zondag op het WK in het Australische Geelong zijn rol van topfavoriet wil waarmaken, kan hij maar beter zorgen dat hij de spurters kwijtraakt. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want het parcours is qua hoogtemeters het op twee na lichtste van de voorbije twaalf jaar. Alleen in Zolder ( Cipollini) en Salzburg ( Bettini) moest de wereldkampioen minder hoogteverschil overwinnen.

Afgelopen week hebben de meeste deelnemers het circuit in Geelong voor het eerst afgehaspeld. “Er waren er nogal wat die het lastiger vonden dan verwacht”, houdt de Belgische bondscoach Carlo Bomans de moed hoog. Maar is het ook zwaar genoeg om bijvoorbeeld André Greipel en Mark Cavendish, de succesrijkste spurters van dit seizoen, af te schudden? “Voor Cavendish durf ik daar niet met ja of nee op te antwoorden”, zegt Bomans vanuit het Crowne Plazahotel in Torquay. “Greipel geef ik minder kans. Hij heeft ook de Vuelta niet gereden, wat toch de beste voorbereiding blijft.”

Zondag moeten in totaal 2908 hoogtemeters overbrugd worden. Wat dat betreft sluit Geelong het best aan bij het parcours van Salzburg in 2006, dat circa 2800 hoogtemeters telde. Toen scheelde het een haar of er won een spurter: Robbie McEwen. “Drieduizend hoogtemeters zijn voor mij de limiet”, stelde de Australiër toen hij nog rekende op een selectie voor het WK in zijn thuisland. Zijn uitspraak geeft aan dat Geelong voor veel sprinters een dubbeltje op zijn kant wordt.

“Maar ik denk dat het hoe dan ook moeilijk wordt om er een sterke beer zoals Thor Hushovd af te rijden”, voorspelt Bomans. “Ik herinner me ook dat Oscar Freire in een van de bergritten van de Vuelta lang weerstand bleef bieden.” Ook Tyler Farrar en Edvald Boasson Hagen, die al bewezen hebben meer dan sprinters te zijn, komen op veel pronostieken voor. “Gelukkig zijn wij als Belgen niet de enigen die er baat bij hebben om de wedstrijd hard te maken”, merkt Bomans op. “Ik denk dat de Italianen voor hun kopman Filippo Pozzato ook niet graag Hushovd of Cavendish naar de finish meenemen.”

Zelfs al komt het tot een groepsspurt, dan nog houdt Gilbert een troefkaart achter de hand, aldus de bondscoach. In de Vuelta kletste de Waal tot twee keer toe iedereen uit het wiel op een hellende aankomststrook. En laat nu net ook Moorabool Street, de finish van het WK, een oplopende straat zijn.

Uiteindelijk vreest Bomans voor de Belgen slechts één doemscenario: dat Phil door waaiervorming in de beginfase of door tegenspoed zijn kansen gedwarsboomd ziet. België heeft immers geen alternatieve kopman. Bomans: “In nood trekken we de kaart van Bjorn Leukemans en Greg Van Avermaet. Maar zij hebben de voorbije maanden zelden of nooit een koers gewonnen. Hopelijk kunnen ze Philippe zo lang mogelijk bijstaan in de finale.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier