1 Als een van de enigen bij Lokeren kreeg je geen contractverlenging. Zoiets moet pijn doen na vier jaar als titularis in een succesploeg?

Giorgios Galitsios: “Ik ben inderdaad einde contract, maar het is niet zo dat ik geen voorstel tot verlenging heb gekregen. Lokeren en ik hebben in de loop van het seizoen tweemaal rond de tafel gezeten, maar ik verkoos af te wachten. Alle opties liggen open. Ik moet toegeven dat dit een verwarrende periode is, want op de koop toe verwachten mijn vriendin en ik volgende maand ons eerste kindje.

“Tijdens de winterstop waren er contacten met Panathinaikos, maar dat is toen om persoonlijke redenen afgesprongen. Misschien worden die onderhandelingen nu opnieuw opgestart.”

2 Een terugkeer naar het economisch geteisterde Griekenland, is dat iets om naar uit te kijken?

“Het huidige beeld van Griekenland klopt niet helemaal. De Europese media zijn heel eenzijdig in de berichtgeving over onze economische situatie. Griekenland is helemaal niet zo arm: wij hebben veel natuurlijke rijkdommen. Duitsland, Rusland en de VS doen graag zaken met ons. Door onze gunstige geografische ligging zijn we een belangrijke handelshaven.

“Het probleem van veel Griekse clubs is dat ze voorheen te veel buitenlanders haalden met te dure contracten. Die houding wijzigde: nu geven ze veel meer kansen aan eigen jeugd, wat bovendien veel goedkoper is. Toen ik bij Olympiacos speelde, heb ik nooit problemen gekend met wanbetalingen. Ja, sommige clubs hebben die reputatie, maar zulke teams heb je toch ook in andere landen?”

3 Omdat je je contract niet verlengde, werd je bij de start van de play-offs tot bankzitter gedegradeerd. Lokeren wilde toen enkele zaken uittesten met het oog op volgend seizoen. Kun je daar begrip voor opbrengen?

“Neen. Ik weet dat het zo werkt in het profvoetbal, maar toch begrijp ik het niet. Profvoetballers zijn zoals kinderen: wij willen altijd spelen. Ik beleefde bij Lokeren vier topjaren, won tweemaal de beker, speelde drie keer PO1, er valt niets negatiefs over mijn prestaties te zeggen.

Peter Maes legde me uit dat de situatie gevoelig lag. Omdat ik geen rotte appel wil zijn, trainde ik zoals altijd voluit. Uiteraard borrelde het binnenin, maar voetballers moeten vooral beseffen dat ze gelukzakken zijn. Gebeurtenissen zoals de dood van Grégory Mertens drukken ons die waarheid nog maar eens in het gezicht. Het belangrijkste is om van elke dag te genieten en zo veel mogelijk te lachen.”

4 Samen met Nill De Pauw was jij de meest geviseerde speler wanneer Peter Maes langs de lijn weer eens in een scheldtirade uitbarstte. Ga je zijn stem missen?

“Soms vroeg ik hem waarom hij zo veel naar mij schreeuwde. ‘Ik roep omdat ik je graag zie’, zei hij dan. (lacht) Daar kon ik weinig tegen inbrengen. Wij, heel Sporting Lokeren, hebben veel aan hem te danken. Ik zal Maes nooit iets kwalijk nemen. Hij wist natuurlijk ook wel dat hij zo tegen mij tekeer kon gaan. Doe je zoiets bij Ayanda Patosi dan weet je dat je hem kwijt bent. Je moet in het profvoetbal sterk in je schoenen staan. Ook in transferonderhandelingen: zelfs als een club je onder druk zet, is het aan de speler om te beslissen waar hij tekent.”

5 Bij Lokeren nemen ze zelf het woord ‘nieuwe cyclus’ in de mond. De coach vertrok al. Is een nieuwe wind bij de club nodig?

“Dat vind ik niet. Deze kern is zeer kwalitatief, waarom moet je die dan vervangen? We wonnen twee trofeeën en speelden Europees. Kan je met nieuwe spelers zeker zijn dat het beter zal gaan? Ik voelde in ieder geval geen verslapping in de kern. Maar goed, Willy Reynders weet beter dan wie ook wat deze ploeg nodig heeft.”

Giorgios Galitsios (28) speelde vier jaar bij Sporting Lokeren en won in die periode twee bekers. De Griekse rechtsachter is einde contract.

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

“Peter Maes zei: ik roep naar je omdat ik je graag zie. Daar kon ik weinig tegen inbrengen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier