Twee vrouwen op het WK darts in Londen: een primeur.

‘Het zal je natuurlijk maar overkomen’, zuchtte Jan Dekker op de Nederlandse televisie, waar hij de loting voor het WK van de Professional Darts Corporation (13 december – 1 januari) had gevolgd. Het lot had hem gekoppeld aan de Engelse Lisa Ashton (48), viervoudig wereldkampioene, die het kwalificatietoernooi voor Britse speelsters had gedomineerd. Ook Ryan Joyce ‘kan alleen maar verliezen’, nadat het lot hem koppelde aan drievoudige wereldkampioene Anastasia Dobromislova, die de sterkste was op de kwalificaties voor niet-Britse speelsters.

De Russische, op haar veertiende al de beste van haar land, is niet aan haar proefstuk toe. In 2009 kreeg ze al een wildcard voor het WK, tot grote ergernis van legende Eric Bristow, die vond dat ze ‘onterecht een plaats van een veel sterkere man afnam’.

Vrouwen bleven nochtans welkom op het WK, gespeeld in Alexandra Palace (Londen), op voorwaarde dat ze zich in een van de vele mannentoernooien rechtstreeks plaatsten. Mission impossible. ‘Door het deelnemersveld uit te breiden naar 96 speelsters, krijgt het WK een meer internationale uitstraling en konden we twee dames een rechtstreeks ticket garanderen’, legde Barry Hearn, voorzitter van de Professional Darts Corporation (PDC) de koerswijziging uit.

De sponsors konden het smaken. Het prijzengeld steeg met 791.000 euro naar een totaal van 2,8 miljoen, voor de winnaar alleen al ligt 565.000 euro klaar. ‘En dat zal wel een man worden’, lachte de Russische, die de statistieken tegen heeft: geen enkele vrouw is er ooit in geslaagd om op een WK een wedstrijd te winnen, ook niet bij de British Darts Organisation die zijn wereldkampioenschap in de legendarische Lakeside Country Club (Frimley Green) afwerkt. Financieel wordt het in ieder geval wél een voltreffer. Voor haar finaleplaats op het WK voor vrouwen kreeg ze begin dit jaar 5600 euro, zelfs verlies in de eerste ronde levert haar straks meer op (8500 euro).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier