Geen Jurgen Van den Broeck vorige week bij de voorstelling van de Tour 2015. “Jurgen zou hier niet op zijn plaats zijn”, vertelde ploegmanager Marc Sergeant. Dat je daaruit moest concluderen dat de Kempenaar niet aan de start in Utrecht zal verschijnen, vond Sergeant veel te vroeg. “Laten we beginnen met Parijs-Nice, Ronde van Catalonië, Baskenland… Daarna zien we wel.” Dat hij echter zinspeelde op een nieuwe tactiek – met André Greipel, Tony Gallopin en Tim Wellens vooral op ritzeges mikken en niet meer op het klassement (met VDB) – is echter een teken aan de wand. De kans dat Van den Broeck zijn focus naar de Giro moet verleggen, wordt dus steeds groter. En dat zou niet eens een slechte zaak zijn, vindt zijn trainer Marc Lamberts. “Als het van mij afhangt, dan start Jurgen in de Giro.” Verder wil hij daar niet op ingaan, om de wankele relatie tussen de renner en het teammanagement niet verder te bemoeilijken.

Maar Lamberts heeft wel een punt. Om verschillende redenen: (1) De druk op Van den Broeck, in de voorbije Tours telkens immens hoog, zal een pak minder zijn in Italië. Vanuit de media én vanuit de ploeg. Zo vermijdt hij ook dat de pers in de Tour elke dag de vergelijking met hem en de jonge Tim Wellens maakt. (2) In zijn voorbereiding op de Giro zal de ploegleiding hem niet zo het mes op de keel zetten als dit jaar, toen VDB in de Dauphiné een ticket voor de Tour moest afdwingen. Een blunder, want de Kempenaar eindigde er weliswaar mooi als derde, in een topdeelnemersveld nota bene, maar piekte daardoor te vroeg, een van de redenen waarom het minder liep in Frankrijk. (3) Zelfs voor de allerbeste Van den Broeck, die in februari 32 wordt, is een plaats in de top drie/vijf bijna uitgesloten in een Tour waar de concurrentie met steeds rijpere toptalenten (Quintana, Pinot, Bardet, Van Garderen…) in combinatie met Contador, Nibali, Valverde en (misschien) Froome nog een pak hoger zal zijn in vergelijking met de jaren waarin hij als vijfde (2010) en vierde (2012) finishte. Zelfs voor een toptienstek zou het keihard knokken worden. Aangezien VDB een nieuw contract moet afdwingen en een verlengd verblijf bij Lotto-Soudal een utopie is, is de Giro een betere optie. Daar mag hij, in topconditie, immers wel nog een plaats tussen vijf en tien ambiëren. Zo kan Van den Broeck zich in het oog van andere teams rijden om er in de herfst van zijn carrière een rol als luxeknecht in grote rondes of kopman in kleinere rittenwedstrijden te spelen. Aan de ploegleiding van Lotto en de renner om zo snel mogelijk een beslissing te nemen over zijn programma. ?

DOOR JONAS CRETEUR

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content