Italië won in het Schotse hol van de leeuw.

“Hampden Park is ons Colosseum”, stond te lezen op een groot spandoek van de Schotse supporters. De Azzurri wisten dus maar al te goed dat ze in Glasgow een strijd op leven en dood zouden moeten aangaan. Maar de door de wol geverfde gladiatoren lieten zich daardoor niet van de wijs brengen. Luca Toni opende in de striemende regen al na twee minuten de score op pass van Antonio Di Natale. Die goal was trouwens niet zijn enige wapenfeit want als enige spits bewoog hij zo vaak en zo veel dat hij ook ruimte en mogelijkheden hielp creëren voor Di Natale en MauroCamoranesi, die vanaf de flanken speelden en voor GennaroGattuso, AndreaPirlo en MassimoAmbro- sini, de drie centrale middenvelders op één lijn.

Net zoals in de laatste wedstrijden, met uitzondering van het duel tegen Frankrijk, opteerde bondscoach RobertoDonadoni immers opnieuw voor de 4-3-2-1 waarmee hij al succes boekte, al schakelde hij in de laatste tien minuten van de match over op een meer traditionele 4-4-2. Voor Donadoni, die allesbehalve een diplomaat is, is het een mooie revanche, nadat verscheidene problemen hem in nauwe schoentjes hadden gebracht. Zo liet hij meteen blijken dat hij niet rekende op Alessandro Nesta. En in het geschil met Francesco Totti rond de vraag of die al dan niet nog naar de nationale ploeg wilde terugkeren, werd Donadoni duidelijk aan het lijntje gehouden. Het duurde ook tergend lang voor de bondscoach liet verstaan dat Alessandro Del Piero geen basisplaats meer zou krijgen. Dat lijkt nochtans de logica zelve, want bij zijn club startte Del Piero zowel onder Fabio Capello (twee seizoenen) als onder Didier Deschamps en nu onder Claudio Ranieri meestal op de bank.

Donadoni riep wel vaak de spelers in vorm op. Vorige zaterdag was dat niet anders want hij vertrouwde de rechtsbackpositie toe aan de 34-jarige Christian Panucci en niet aan Massimo Oddo, die nochtans goed vertrouwd is met de automatismen bij Milan. Panucci bedankte met een cadeau van formaat: de winninggoal met het hoofd, zij het na een onterecht toegekende vrije trap in de laatste minuut. Langs de andere kant keurde de Spaanse scheidsrechter eerder een terechte goal van Di Natale af en stond Barry Ferguson bij de Schotse gelijkmaker buitenspel.

Zlatan Ibrahimovic, de spits van Inter, won net als in 2005 de Guldbollen, de Zweedse Gouden Bal, een onderscheiding die wordt toegekend door een jury die bestaat uit drie verantwoordelijken van de Zweedse voetbalbond en drie journalisten van Aftonbladet, het belangrijkste Zweedse dagblad.

Inter-Lazio en AS Roma-Cagliari, de twee wedstrijden die tien dagen geleden werden uitgesteld als gevolg van de dood van de fan van Lazio, zullen op 5 december worden gespeeld om 20 u. 30. De wedstrijd die in Bergamo werd stilgelegd als gevolg van het wangedrag van de fans van Atalanta, zal waarschijnlijk voor de groene tafel door Milan worden gewonnen.

Marco Giampaolo is niet langer coach van Cagliari, dat laatste staat in de rangschikking. Hij werd vervangen door Nedo Sonetti, die al bij twee vorige interims voor de club succes boekte: in 2001/02 slaagde hij erin de degradatie naar de derde klasse te vermijden en in 2005/06 verzekerde hij het behoud in de Seria A. Andrea Mandorlini, de coach van Siena, werd eveneens ontslagen. Hij wordt opgevolgd door Mario Beretta, de man die ook vorig seizoen aan het roer stond bij de Toscaanse ploeg.

Luigi Spaccarotella, de politieman die vorige week de supporter van Lazio neerschoot, werd beschuldigd van vrijwillige doodslag. Volgens de procureur zou hij geschoten hebben om te raken, terwijl hij niet bedreigd werd door iemand met een wapen.

Carlo Ancelotti, de coach van Milan, kreeg een titel als doctor honoris causa in communicatie en sport aan de Bulgaarse universiteit van Plovdiv.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier