Echte wonderkinderen sterven nooit. Leonardo Da Vinci, Pablo Picasso en Wolfgang Amadeus Mozart plaatsten een levenslange voetafdruk op onze aardbol. Welnu, zet daar best Tomás Rosicky en zijn vergulde voeten bij, enige zin voor overdrijving mag af en toe.

Arsenalgenie Tomás Rosicky scoorde onlangs tegen rivaal Tottenham met een geniaal tikje. Anoniem passeerde dit bericht de internationale voetbalradar, die wordt overmeesterd door massagoden Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Wayne Rooney. En de fratsen van dumb-asses zoals Mario Balotelli en de WAG’s natuurlijk. Maar over een klassedoelpunt van een ware virtuoos wordt tegenwoordig nauwelijks gerept.

Met drie landstitels bij Sparta Praag in de koffer trok de Tsjech in de zomer van 2001 naar Ballspiel-Verein Borussia uit Dortmund. Het leverde de Duitsers meteen de titel en de finale in de UEFA Cup op. Maar na enkele jaren bleken de 15 miljoen euroduiten van de transfersom mee te helpen aan een financiële kater en Rosicky werd verpatst in het harde labeur om de put te dichten. Die Schwarzgelben zochten vijf jaar lang naar een opvolger. Steven Pienaar, Tamás Hajnal en Mohamed Zidan vielen alle drie meedogenloos te licht uit. Het drietal rilde in de kille schaduw van Rosicky. Mario Götze en Shinji Kagawa lijken momenteel wel de juiste voetsporen te volgen.

Arsène Wenger van Arsenal FC was op 23 mei 2006 de gelukkige trainer die Rosicky kon presenteren. De kleine Mozart in het rijk van de Engelse kloefkappers. Gelukkig vond hij enkele melodieuze speelkameraadjes bij Arsenal. Zijn eerste goal was meteen een goddelijke poeier in de Champions League, die de Hamburgse doelman Stefan Wächter wellicht deed stoppen met keepen. De frêle man met de verwaaide zigeunerlook vuurde vroeger wel vaker verbluffende schoten uit zijn sloffen. Net voor hij arriveerde bij de troepen van Wenger gaf hij op het WK 2006 tegen de VS de goalie van hetzelfde laken een broek: een schicht met de wreef die een klein beetje afdraaide, de goal van het toernooi. Bij de Tsjechen strooide hij in die periode volleerd met assists voor Jan Koller en Milan Baros.

Lang duurde de furore bij Arsenal niet. Prijzen pakken lukte niet en na twee jaar kwamen blessures op de proppen. Het seizoen 2008/09 ging volledig aan hem voorbij, zijn hamstring knakte. Daarna leek zijn prestatiecurve op het Tsjechische Reuzengebergte. Gelukkig doorkliefde Wenger de bolster van pech rond de middenvelder en schonk Rosicky toch een contractverlenging. Hij verdient zijn geld bij Arsenal tot op de laatste penny. Geduld is een van de mooie kenmerken van de Fransman.

Alles is zo breekbaar bij de parmantige koning van de eenvoudige klasse. Hij is nog fragieler dan Boheems kristal, behalve zijn bravoure om terug te keren. Zijn sterke wil en flair op de mat lijken onsterfelijk. Rosicky veroverde de laatste weken opnieuw zijn plaats bij Arsenal en etaleert zijn oude klasse. Echte wonderkinderen sterven nooit. Gladiolen voor Tomas Rosicky.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te

weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Woud Demasure, Beselare

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier