Opgericht: 1872

Voorzitter: David E. Murray

Stadion: Ibrox-Park (51.082 plaatsen)

Website: www.rangers.premiumtv.co.ukDuurste transfer ooit: Tore Andre Flo (18 miljoen euro, Chelsea, 2000)

Palmares: 52 titels, 33 bekers, 1 x EC2

Vorig seizoen in de CL: in de voorronde uitgeschakeld door FBK Kaunas 0-0, 1-2

Hoe gekwalificeerd? automatisch geplaatst voor de poulefase

Vedette: Madjid Bougherra

Geen aanvaller, maar wel een Algerijnse centrale verdediger die het meest in het oog springt bij de oud-werkgever van Thomas Buffel. Madjid Bougherra kwam in augustus van het anonieme Charlton naar Glasgow Rangers. Samen met routinier David Weir vormt de ex-speler van Gueugnon een heel harmonieuze tandem. Bougherra kwam als vervanger voor de naar Aston Villa vertrokken Carlos Cuellar en veroverde meteen de harten van de supporters. Hij is stevig, snel en soeverein in de duels, zowel in de lucht als over de grond.

tactiek

In de Schotse competitie opteren de Rangers steevast voor een 4-4-2-veldbezetting, in Europa stofferen ze het middenveld met een extra mannetje en grijpen ze terug naar een 4-1-4-1-systeem. Dat is een overblijfsel van het succesvolle UEFA Cupparcours in 2008, toen ze de finale haalden maar verloren van Zenit Sint-Petersburg.

Topschutter Kris Boyd blijkt te traag en niet mobiel genoeg voor de Champions League, vandaar dat de heel beweeglijke Schotse international Kenny Miller alleen in de frontlinie wordt gestuurd. Maar er wordt vooral uitgegaan van een stevige verdedigende organisatie, met de al 39-jarige veteraan David Weir als verlengstuk van de coach op het terrein. Hij organiseert, coacht en jaagt de rest van de ploeg naar voren. Samen met de Algerijn Madjid Bougherra vormt hij centraal achterin een stevig blok. De flankverdedigers zorgen voor snelheid en diepgang, doelman Allan McGregor heroverde zijn plaats onder de lat nadat hij wegens een alcoholavontuurtje en een avondje stappen bij de nationale ploeg was geschorst. Centraal op het middenveld ontbreekt creativiteit.

De fans verzoenden zich al een tijdje met de verdedigende manier van voetballen, omdat

ze uiteindelijk tot goede resultaten leidt.

trainer

Walter Smith (Sco, 24/02/1948)

Als voetballer bestempelde hij zichzelf als doorsnee, maar als coach slaagde hij er toch in om met enkele grote sterren te werken. In zijn eerste passage had Walter Smith Paul Gascoigne, BrianLaudrup en Trevor Francis onder zijn hoede. Bovendien ontdekte hij de kwaliteiten van de Italiaanse controlerende middenvelder Gennaro Gattuso, die nadien bij

AC Milan volledig doorbrak.

De ondertussen 61-jarige manager, als kind al een fan van de Rangers, zal nooit een durver worden. Hij neemt liever een afwachtende houding aan om dan snel te kunnen overschakelen bij balbezit en keihard toe te slaan. Schotland leidde hij in het verleden van de 84e naar de 22e plek op de officiële FIFA-ranking, de Rangers loodste Smith vorig seizoen naar de titel. Nu Europees nog iets tonen!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier