Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

‘Er is een kwaliteitsinjectie nodig’

Glen De Boeck (38), al drie jaar hoofdtrainer en ook al snel technisch directeur van Cercle Brugge, tekende een nieuw contract tot en met 30 juni 2014. Dé vraag is:

Je tekende een contract tot in 2014, hoe lang blijf je?

“Ik zou het niet weten, want ik ben niet in het bezit van een glazen bol. Je moet realistisch zijn …”

… de wereld stopt niet met draaien …

“Neen. Je tekent geen contract van vier jaar met de bedoeling morgen alweer te vertrekken, maar …”

… het kan…

“Kijk naar Dick Advocaat. De aanbieding is ongelooflijk interessant en wat hij zegt, is waar: morgen zetten ze je als trainer op straat, ondanks een contract, en vindt iedereen dat normaal. Als hij pas nu dat contractvoorstel van Rusland kreeg en ons niet maandenlang zand in de ogen strooide, kan je hem niets kwalijk nemen. Dan kan het ook best zijn bedoeling zijn geweest om na zijn interim bij AZ naar België terug te keren zoals hij altijd zei als de vraag hem door de media gesteld werd.”

Stel: Zenit Sint-Petersburg biedt je morgen een contract aan waarin je tien keer meer kunt verdienen dan bij Cercle. Wat doe je?

“Op die vraag mag je zelf antwoorden.”

Je vertrekt. Het akkoord tussen Cercle en De Boeck lijkt ook heel volwassen, voorzitter Frans Schotte zei daarover in Sport/Voetbalmagazine: ‘We zijn niet naïef. Als er een interessante aanbieding komt vóór 2014, zullen we zijn carrière niet barreren, maar desgevallend zullen we elkaar correct behandeld hebben. Vaak is het zo dat een club die het contract van een trainer voortijdig beëindigt veel moet betalen, maar weinig of niets krijgt als de trainer er zelf mee stopt. Daar vonden we nu een evenwicht in.’

“Dat is inderdaad heel volwassen geregeld, maar dat is ook de reden waarom de voorzitter van Cercle zich onderscheidt van veel andere mensen in het voetbal.”

Is Cercle bij machte om de ambities van De Boeck te volgen?

“Ik denk dat we voor een grote uitdaging staan. We moeten blijven groeien en dat betekent dat er een kwaliteitsinjectie nodig is. Ik ben ervan overtuigd dat die er zal komen, want ook de voorzitter is ambitieus.”

Zijn de middelen daarvoor beschikbaar?

“Ja. Er is de samenwerking met Anderlecht, die we verder willen uitbouwen, en ik verwacht ook veel van het samenwerkingsakkoord met Sporting Lissabon. Normaal ga ik begin mei terug naar Portugal om de terbeschikkingstelling van twee of drie spelers af te ronden. Het zijn jongens van 19 en 20 jaar die ik aan het werk zag en die volgens mij meteen ingepast kunnen worden. Voor de rest wordt het kijken wat er op de markt haalbaar is.” S

CHRISTIAN VANDENABEELE

‘Ook de voorzitter is ambitieus.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier