‘Het loopt niet van een leien dakje’

“Alles komt in orde, álles”, zei Glen De Boeck op 16 juni in dit blad, zowat een maand nadat Germinal Beerschot hem voorstelde als nieuwe trainer. Na vijf speeldagen staat zijn ploeg zestiende en vorige week, net na de afgelopen transferperiode, liet De Boeck weten dat hij “zwaar ontgoocheld” is. De club trok wel centrumverdediger Gary Kagelmacher, linkerflankspeler Vusumuzi Nyoni en de spitsen Adnan Custovic en Junior Negrao aan, maar de trainer rekende op meer.

Mag de conclusie zijn dat op het Kiel niet alles zo makkelijk naar je hand te zetten is als je vooraf dacht?

Glen De Boeck: “Het gaat er niet over dat ik dingen naar mijn hand wil zetten, alleen draag ik na twintig jaar profvoetbal een zekere ervaring met me mee die ik probeer over te zetten op een club. Dat loopt niet van een leien dakje, maar ik denk dat iedereen ervan overtuigd is dat ik enkel goede bedoelingen heb en dat ik met dit Germinal Beerschot vooruit wil. Op het moment dat men daar tweehonderd procent van overtuigd is, kunnen we toch nog mooie dingen beleven. Het is nooit makkelijk om een bepaalde manier van werken om te draaien en ik hoopte dat het sneller zou gaan, maar dat wil nog niet zeggen dat ik wanhoop.”

Heb je het gevoel dat sommigen binnen de club je tegenwerken?

“Nee. Ik denk dat er ook niemand bij gebaat is om mij tegen te werken.”

Je kwam op een speciale manier binnen op het Kiel. De verleiding is groot om te denken dat mensen die niet betrokken waren bij je komst, de afgelopen weken hun portefeuille liever dichthielden.

“In de laatste dagen van de transferperiode zijn er genoeg portefeuilles opengegaan. We waren gewoon te laat.”

De hele situatie lijkt je in een lastig parket te brengen. Spelers die je eerst aan de kant schoof, zal je nu waarschijnlijk nog hard nodig hebben.

“Ik maakte enkele jongens duidelijk dat profvoetbal voor mij meer is dan wat zij brachten, maar het is niet omdat ik iemand niet opneem in de wedstrijdkern dat ik die aan de kant schuif.”

Mogen we concluderen dat 2 op 15 sowieso te weinig is als je al thuismatchen tegen Cercle en Westerlo speelde en over nagenoeg dezelfde kern beschikt waarmee Jos Daerden een tijd prima resultaten boekte?

“Die 2 op 15 is te weinig, dat is absoluut waar. Maar ik kan mijn spelers niks verwijten. In onze thuismatchen waren er twee keer externe omstandigheden die het resultaat bepaalden, denk aan de strafschopfase met Cornelis en de afgekeurde goal van Custovic. De wereld had er heel anders kunnen uitzien met dezelfde prestaties. Ik vind niet dat wij voetbal brachten waar 2 op 15 hoort tegenover te staan.”

KRISTOF DE RYCK

‘Niemand is erbij gebaat om mij tegen te werken.’