Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Ma 22/3

De gemeente Westerlo is sinds 2006 een officiële FairTradegemeente en vond KVC Westerlo bereid mee te werken en zo de eerste FairTradevoetbalploeg te worden in eerste nationale. Er wordt op de club onder andere enkel nog Oxfamsinaasappelsap en Oxfamworldshake geschonken in plaats van de klassieke fruitsappen. KVC Westerlo wil een positief signaal geven dat er naast de commerciële belangen ook plaats moet zijn voor de sociaal zwakkeren. Dakloze voetballers, allen daarheen!

Di 23/3

Jonas Ivens liep tegen Zulte Waregem in een duel met Steve Colpaert een kleine blessure aan zijn oogkas op. Vandaag zegt hij in de krant: “De dokter stelde me gerust, de zwelling zal wegtrekken, maar er kwam nog iets anders aan het licht: de scan wees uit dat ik ongeveer een jaar geleden een gebroken neus heb gehad. Nooit iets van geweten! Ik heb wat zitten graven in mijn geheugen en …

Wo 24/3

… ik kom uit bij de bloedneus die ik vorig seizoen opliep tijdens een match. Toen moet ik dus zonder het zelf te beseffen mijn neus gebroken hebben.” Het ideale profiel voor een Zulte Waregemvoetballer, als je het ons vraagt. Toch maar in de gaten houden tijdens de transferperiode, die Ivens.

Do 25/3

Voetbal/Footmagazine wint in Waver/Wavre de redactiecup, een zaalvoetbalcompetitie tussen verschillende mediaredacties, tegen Avenir Luxembourg. Dus, heren voetballers, trainers en bestuurslui, hoed u bij het lezen van dit blad voor de bedenking dat Onze Mannen/Nos Hommes er niks van zouden kennen.

Vr 26/3

Kristof Snelders, spits van tweedeklasser Beveren, haalt het op radiozender MNM van Glenn Verbauwhede (KV Kortrijk), Mike Verstraeten en Cisse Severeyns in de ‘Slimste Voetballer’. Die laatste wist niet meer hoe men het hol van een haas noemt (een leger of burcht), waardoor Snelders won. Toen Snelders in onze rubriek ‘Doorgevraagd’ werd gevraagd op hoeveel graden je wit ondergoed wast, moest hij het antwoord nochtans schuldig blijven. Zou Cisse dát geweten hebben?

Za 27/3

Georges Leekens in Het Nieuwsblad in een gesprek met alle trainers/voorzitters van play-off 1: “Ik vind het fantastisch dat hier drie kleine en drie grote clubs zitten. Anderen moeten zich in vraag stellen waarom ze niet in play-off 1 zitten.” Of hij KV Kortrijk bij de kleine of de grote clubs ziet, is niet duidelijk.

Zo 28/3

Georges Leekens na KV Kortrijk-AA Gent: “Wij zijn maar een kleine ploeg, zeker?” Custovic en Lepoint helpen er AA Gent overigens aan drie punten en uitzicht op de tweede plaats. Kop in Sport/Voetbalmagazine van deze week: ‘Met Custovic en Lepoint speel je niet voor de titel.’ Maar wel voor de tweede plaats? S

Club Brugge lichtte vorige week de optie in het aflopend contract van Glenn Verbauwhede (24). De dit seizoen ter beschikking van KV Kortrijk gestelde keeper is daardoor ook de komende twee jaar nog contractueel aan Club verbonden. “Woensdag kreeg ik de brief in de bus”, zegt hij. “Het is het logische gevolg van de prestaties die ik lever, want twaalf maanden geleden was daar geen sprake van. Voor veel mensen was ik toen afgeschreven.

“Mij was enkele weken geleden al verteld dat de sportieve cel en het bestuur beslisten de optie te lichten, maar zolang het niet op papier staat, denk je: stel dat ik nu een heel zware blessure oploop, wat dan?”

De laatste tijd werd hij in de wandelgangen in verband gebracht met Germinal Beerschot, maar beide partijen ontkennen dat er gepraat werd. Ook van mogelijke belangstelling van Genk beweert Verbauwhede niets af te weten. “Die geruchten over Germinal Beerschot begrijp ik wel”, zegt hij. “Vorig jaar was er enkele keren contact, maar echt concreet werd het nooit. Ik stak ook nooit mijn sympathie voor Beerschot weg. De sfeer, het stadion, de club en de stad passen bij mijn karakter. Mijn vriendschap met onder meer Bram Verbist, François Sterchele, Mo Messoudi en de gebroeders Monteyne is er ook niet vreemd aan. Antwerpse kennissen nodigen mij geregeld uit om een wedstrijd van Germinal Beerschot bij te wonen en als ik vrij ben, pik ik er af en toe ook een mee. Toen ik er met Kortrijk ging spelen, hing er zelfs een spandoek voor mijn dochter in de tribunes. ‘ Manon is een Rat’, stond erop, en eronder in kleine letters ‘en onze Glenn ook’. Hoe vaak gebeurt het dat een tegenstander in onze stadions op die manier verwelkomd wordt?”

De sleutel van zijn toekomst ligt bij Club Brugge. Of hij weer een jaar ter beschikking van een andere club gesteld zal worden, is nog niet beslist. “Wat Club wil, wat Stijn Stijnen ( op een jaar van het einde van zijn contract, nvdr) van plan is en hoe Adrie Koster het ziet, zal met de tijd wel duidelijker worden”, zegt Verbauwhede. “In afwachting wil ik er alles aan doen om met KV Kortrijk het maximum uit play-off 1 te halen. Ik woon in Hooglede, in de buurt van Roeselare, en telkens ik de pylonen van Schiervelde zie, moet ik terugdenken aan hoe we ons daar in de kwartfinale van de beker helaas lieten uitschakelen. We moeten er de motivatie uit putten om in play-off 1 de puntjes op de i te zetten. Mochten we ons kunnen kwalificeren voor Europees voetbal, negen jaar nadat de club in vereffening ging, dan moet Patrick Turcq ( algemeen manager van KV Kortrijk, nvdr) zeker naar Lourdes om Onze-Lieve-Vrouw te bedanken. Daarna zien we wel. Wie mij volgend seizoen wil ‘lenen’, moet Club daarvoor sowieso de toelating vragen.”

KV Kortrijk is vragende partij. “Patrick Turcq toonde al concrete belangstelling”, zegt Johan Plancke van Sports Entertainment Group, die samen met Kees Ploegsma de zaken van Verbauwhede waarneemt, “en ik verwacht nog wel meer interesse, maar er is afgesproken om pas te onderhandelen eens play-off 1 voorbij is of voor Kortrijk in een definitieve plooi is gevallen.

“Het belangrijkste voor Glenn is dat hij kan blijven spelen. Tenslotte is dit het eerste jaar dat hij echt keeper is van een eerstenationaler. Voorheen telde hij nog maar tien wedstrijden in eerste, nu zal hij er bijna veertig bijdoen. Hij bewijst ondertussen dat hij niet de eeuwige belofte is die sommigen al in hem zagen. Die lijn moet hij volgend seizoen kunnen doortrekken.” S

CHRISTIAN VANDENABEELE

‘Ik begrijp die geruchten over Germinal Beerschot wel.’

Glenn Verbauwhede

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier