Veel stelde de West-Vlaamse doelman Glenn Verbauwhede (28) zich ervan voor, toen hij midden april – en na een zoektocht van meer dan een jaar – bekendmaakte dat een tweejarig contract bij het Zuid-Afrikaanse Mamelodi Sundowns zijn beloning vormde. Begin oktober ziet zijn situatie er echter helemaal niet zo rooskleurig uit, want de ex-goalie van Club Brugge, KV Kortrijk en Westerlo vertoeft vaker dan hem lief is op de tribune bij de koploper uit de Premier Soccer League.

“Om hier te kunnen voetballen, moet je beschikken over een werkvergunning”, weet Peter Du Toit, de hoofdredacteur van Soccer Laduma, het grootste voetbalmedium in Zuid-Afrika en Afrika. “Elke eersteklasser mag in totaal vijf buitenlanders onder contract hebben. Maar de controverse ontstond na de aanwerving van de Nederlandse verdediger Alje Schut in juli 2012, die ondertussen al aanvoerder werd en hier speelt als Zuid-Afrikaan, op basis van zijn voorouders. Maar in dat geval moet je in totaal 7 miljoen rand binnenbrengen in het land, omgerekend een goede 510.000 euro, om zo te worden aanvaard als tijdelijk staatsburger. Alleen is de vraag: waarom zou een profvoetballer dat doen, aangezien de meesten onder hen toch op korte termijn denken? Vanuit de media werden daar dus veel kritische bedenkingen bij geplaatst. Ook Verbauwhede is niet zo tevreden met die grijze zone in onze reglementering en werd daar wat het slachtoffer van.”

Maar ook sportief past Verbauwhede voorlopig niet in de plannen van coach Pitso Mosimane. “Vorig seizoen deed Mamelodi Sundowns een beroep op routinier WayneSandilands, de tweede keuze bij onze Zuid-Afrikaanse nationale ploeg”, verduidelijkt Du Toit. “Alleen wilde de trainer in juni absoluut Kennedy Mweene erbij, de titularis van Zambia die de Afrika Cup won en twee penalty’s stopte tegen Nigeria. Hij staat hoog aangeschreven, kostte toch een pak geld en kreeg een driejarig contract. Dus zit de club met drie topkeepers opgescheept, van wie er altijd één heel ongelukkig achterblijft. Mocht Verbauwhede beter zijn dan de andere twee zou hij toch spelen.”

Du Toit vermoedt dat Verbauwhede onderhandelt over een vrijgave in januari. “Hij zal dus nog even geduld moeten oefenen en op de tanden moeten bijten. Mamelodi is echter een heel conservatieve club. Het management heeft niet de gewoonte om spelers zomaar een vrije transfer te geven, terwijl je daar ook beter niet te veel en te snel je gevoelens vrijgeeft.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier