Vanavond plaatst PSV zich mogelijk voor de halve finale van de Champions League. Waarom kan in Nederland wat in België maar niet schijnt te lukken ? Sport/Voetbal Magazine ging zijn licht opsteken in Eindhoven.

Een ietwat druilerige ochtend is het, maar het maakt De Herdgang er niet minder fraai op. Het moderne trainingscomplex van PSV ligt verscholen tussen de bossen aan de Oirschotsedijk in het oosten van Eindhoven. Het is vijf voor halftien als ook international Phillip Cocu met zijn Mercedes Jeep de parking komt opgereden, zijn mobieltje in de hand.

Wegens hun drukke programma de voorbije weken mogen de spelers van Oranje het vandaag nochtans rustig aan doen. Cocu, Mark van Bommel en Wilfred Bouma komen zich “laten verzorgen”. Jan Vennegoor of Hesselink is de enige Nederlandse international die om tien uur op één van de zeven prachtig groene oefenvelden van het complex stapt. Hier, op amper vijf kilometer van het Philips Stadion, spelen de jeugd- en amateurploegen van PSV trouwens hun thuiswedstrijden.

In de zogeheten publiekskantine, die op dagen dat de A-selectie traint van halftien tot vier geopend is, stromen de (merendeels gepensioneerde) fans één voor één binnen. “Ik ben hier elke dag als er getraind wordt”, zegt Jan Weijdeven fier. De thuiswedstrijden van PSV woont hij bijna allemaal bij. “En voor de uitwedstrijden komen er een man of zes, zeuven bij mij kijken, want ik heb zo’n groot tv-scherm en een schotelantenne. Daarmee kan ik alles rechtstreeks volgen, hé. Daarom blijf ik zelfs al eens bij een thuiswedstrijd in mijn zetel zitten. Pintje erbij, lekker gezellig.”

“Alsjeblieft.” Alvorens over een kwartiertje op het veld te stappen bezorgt assistent-trainer René Eijkelkamp ons de fraaie en informatieve presentatiegids van PSV anno 2004/05. Alles in het Nederlands en het Engels. Uw kompas voor PSV. Feiten, statistieken, wetenswaardigheden en nuttige contactinformatie staat overzichtelijk weergegeven, staat te lezen in het voorwoord van Guus Hiddink, trainer en sinds dit seizoen ook directeur voetbal.

“Op het moment dat die boekjes uitkomen, liggen ze hier op tafel. Dan mogen wij die mee naar huis nemen”, vervolgt Weijdeven. “Zoiets gebeurt niet bij Ajax of Feyenoord, hoor. Dat gemoedelijke is typisch voor deze club.”

“Alles goed met de jongens”, Guus Hiddink himself komt de dagelijkse bezoekers van de kantine even begroeten. Gemoedelijk dus. “En daar aan het toogje staan Jopie Hiele ( keeperstrainer, nvdr) en Stan Valckx ( operationeel manager voetbalzaken, nvdr)”, merkt ook Weijdeven op. “Ze komen allemaal geregeld een praatje met ons slaan. Niet over technische zaken, hé. Vraag niet waarom die of die gewisseld werd, want dan zijn ze meteen weg. Dat moet je niet vragen, dat werkt niet.”

De training begint, maar Weijdeven en co laten het niet aan hun hart komen. “Goh, als je dat twee keer gezien hebt, dan heb je het ook wel gezién, hoor.” Of hij nog een kopje koffie en een broodje met kaas kan bestellen ?

Op het veld gaat het er minder gezapig aan toe. De aanwezige kernspelers vliegen er onmiddellijk behoorlijk stevig in. Mét bal. Élke oefening. “Daarom heet het ook voetbál”, verklaart Eijkelkamp, aan zijn eerste seizoen bezig als assistent bij PSV. “Soms doet Luc van Agt, onze inspanningsfysioloog, een half uurtje warming-up met wat loopvormen. In de voorbereiding komen er duurtraining en boslopen bij kijken, maar verder werken we altijd met de bal, ja.”

Met veel zijn ze niet bepaald vandaag, de kernspelers van PSV. Naast de drie Nederlandse internationals ontbreken onder meer ook nog aanvallers Damarcus Beasley en Jefferson Farfán, die nog niet terug in Nederland zijn na hun interlandverplichtingen met respectievelijk de Verenigde Staten en Peru.

Hetzelfde geldt voor Ji-Sung Park en Young-Pyo Lee, de twee Zuid-Koreanen die Guus Hiddink na het voor het organiserende land zo succesvolle WK van 2002 overtuigde om met hem mee naar PSV te komen. Aanvankelijk vroegen de supporters zich af wat zij hun ploeg in hemelsnaam konden bijbrengen. “Maar na een moeizame aanpassing konden ze ondertussen iedereen overtuigen van hun kwaliteiten”, zegt Gert Kramer, journalist bij de Wegener Dagbladen en naar Eindhoven afgezakt om een reportage te maken over René Eijkelkamp.

Een vijftigtal fans trotseert de lichte motregen. Dat kan voorlopig niet gezegd worden van Guus Hiddink, want de training wordt geleid door de assistenten Fred Rutten en René Eijkelkamp. “Meestal is Guus er wel bij, hoor,” weet die laatste, “maar soms is ie wel een paar dagen weg – hij is ook directeur voetbal, hé. Dan nemen Fred, de tweede man, en ik, de derde man, de training over. Dat werkt prima, we hebben een volwassen groep wat dat betreft.”

Eijkelkamp laat zien dat hij nog een aardig stukje kan ballen. “Techniek verleer je nooit ( grijnslachje). ( Met glinsterende oogjes.) Geweldig om mee te doen ! Maar fysiek gaat het héél wat minder. Na een uurtje is de pijp uit.” Tja, dat sigaretje dat hij voor en na elke training steevast opsteekt, maakt het er allicht niet gemakkelijker op… Maar techniek heeft hij dus wél nog, zoals hij ook laat zien tijdens een voor een buitenstaander niet meteen erg duidelijk wedstrijdje.

“Een tactisch spel,” legt Eijkelkamp uit, “zes tegen zes, met zeven goaltjes, één goal is dus altijd vrij. Als je de bal tussen de kegeltjes speelt en één van de medespelers ontvangt hem, dan is het doelpunt. Als je geen bal hebt, moet je constant schakelen met je ploeg. Als de aanvallende ploeg heel snel naar de andere kant opent, het spel probeert te verleggen, moet je als ploeg snel omschakelen. Constant schuiven, goed om je heen kijken wanneer je waar druk kan zetten, wanneer moet je versnellen in balbezit, een paar stappen vooruitzetten. Het is een positie-partijspel dat Guus vorig seizoen invoerde. Een ideale oefening om van de verschillende culturen, ook voetbalculturen, een geolied geheel te maken.”

Toeval of niet : als het weer opklaart en een deugdelijk lentezonnetje verschijnt, maakt ook Hiddink zijn opwachting op het oefenterrein. En hij heeft er zin in. “Normaal duurt een training zowat anderhalf uur, nu ruim twee uur”, zucht een zichtbaar vermoeide Eijkelkamp als hij even na twaalf van het veld sloft.

Het met plukjes gras getooide gezicht van Jan Vennegoor of Hesselink is al wat minder getekend dan dat van de assistent-trainer. Vennegoor of Hesselink doet fysiek wel een beetje denken aan Eijkelkamp, maar is toch een ander type spits. “Ik ben alvast iets sterker met het hoofd”, lacht de huidige topscorer van PSV. “Koppen vond René, ondanks zijn lengte, maar niks.”

Leren doet hij wel van Eijkelkamp. “Als René de bal aanneemt en hij staat met zijn rug naar je toe, dan kom je er niet aan. Dat afschermen van de bal probeert hij ook mij bij te brengen. Hij zegt me ook hoe ik me simpel kan vrijlopen zodat ik een extra meter ruimte en net dat tikkeltje meer tijd heb. Verder zijn het kleine dingetjes waarmee hij me helpt, wedstrijdsituaties die hij achteraf nog een keer bespreekt, waar hij me bijvoorbeeld vertelt hoe ik het iets beter had kunnen doen. Ik tracht dat op te pikken en uit te voeren in een volgende wedstrijd.”

Vijf jaar geleden werkte Vennegoor of Hesselink ook al met Eijkelkamp, bij FC Twente. “Maar toen kwam hij als spitsentrainer maar één keer per week, nu zien we elkaar elke dag en kan hij me dus vaker raad geven.” Twaalf keer scoorde Vennegoor of Hesselink vorig seizoen. Dat aantal overschreed hij ondertussen al. Het mocht ook. “Met Kezman, Robben en Rommedahl is de hele voorhoede tijdens het tussenseizoen vertrokken”, weet Eijkelkamp. “En dat waren niet de minste jongens.”

Toch doet PSV het uitstekend. Vorig seizoen moesten de Eindhovenaars het kampioenschap laten aan Ajax en werden ze uitgeschakeld in de eerste ronde van de Champions League – waarna ze wel de kwartfinales bereikten van de Uefacup. Dit seizoen stevent PSV af op de titel en speelt het (met een erg gunstige 1-1-uitgangspositie na de heenwedstrijd) thuis tegen Lyon voor een plaats bij de beste vier in de Champions League. En dat met een erg sterk vernieuwd team. “Onze resultaten overtreffen inderdaad de stoutste verwachtingen”, geeft Eijkelkamp toe. “Farfán, Beasley, die aan een heel andere omgeving moesten wennen, een ander klimaat, hebben het heel goed opgepakt. Niet te vergeten ook onze Brazilianen Alex en Gomes.”

PSV is tevreden over hen, zij zijn ook tevreden over PSV, zegt doelman Heurelho Silva Gomes, kortweg Gomes, als een kwartiertje na de veldspelers ook voor hem de dagarbeid erop zit. “Keeperstrainer Joop Hiele neemt ons meestal nog even apart voor wat extra oefeningen, zeker als we zoals vandaag maar één keer trainen”, aldus Gomes in een Spaans met Portugese tongval.

Nederlands ? “We volgen een cursus, twee keer per week, maar Nederlands is toch wel héél moeilijk. Voor de rest voel ik me hier wel al behoorlijk thuis. We zijn allemaal vrienden”, lacht hij zijn witte tanden bloot. Ook voor zijn trainer heeft hij – wat dacht u – alleen maar lof. ” Un entrenador excelente. Op alle vlakken. Hij weet perfect wat er bij elk van zijn spelers leeft, want hij praat met iedereen individueel.”

De trainer en de hechte groep, dat zijn de twee pijlers van het huidige succes, zegt Gomes. Eijkelkamp beaamt. “We kenden geen goede voorbereiding, maar langzamerhand is het naar elkaar gegroeid. Het proces is heel snel verlopen, met goede resultaten en die vormen meestal een voorbode van vertrouwen in zichzelf en in elkaar. Guus is daar ook een meester in. Hij kan heel goed met mensen omgaan, ook van verschillende culturen, want hij spreekt zijn talen. Hij is rustig en heeft ervaring, en dat straalt ‘ie ook uit. Dat is leuk om mee te werken.”

Een echte ster, zoals in het verleden Romario, Ronaldo en misschien ook wel Kezman, speelt er dit seizoen niet in Eindhoven. “Maar we hebben wel een paar leiders in de ploeg en dat is belangrijk”, aldus Eijkelkamp. “Mannen als Cocu, Van Bommel, Ooijer, Bouma, Johann Vogel, Zwitsers international. Je hebt een basis staan, een goede organisatie. Ons middenveld is heel sterk en voorin beschikken we over snelheid en een afmaker in Vennegoor. Plus : we hebben een goed bezette bank, dat is ook bepalend voor het niveau van je elftal. Kortom : we hebben een sterk collectief. Wat je nog meer hebt hier, is een bepaalde ontspannenheid.”

Als ploeg weet PSV wat het wel en wat het niet kan, licht Eijkelkamp verder toe. “Als we in een wedstrijd merken dat we het moeilijk krijgen, dan gaan we effe terug in organisatie, spelen we dicht bij elkaar, helpen we elkaar en zorgen we ervoor dat we weer grip op de wedstrijd krijgen. Als we aanvoelen : ‘nu hebben we een kans, pakken !’, dan zijn we in één keer snel weg en kunnen we heel goed voetballen. De kracht van een ploeg is dat inschatten : wij weten heel goed wat we wél en vooral wat we niét kunnen.

“De spelers zijn zich erg bewust van waarmee we bezig zijn. Ze beseffen dat we uiteindelijk nog niks in handen hebben, de prijzen moeten nog gehaald worden. De kwartfinale van de Champions League halen is hartstikke mooi – zeker rekening houdend met ons, in vergelijking met de andere clubs, kleine budget – maar nu willen we ook verder. In het kampioenschap staan we er uitstekend voor, maar we moeten scherp blijven. We mogen niet denken dat het al binnen is.”

Kwart over één, etenstijd voor de selectie van PSV, dus ook voor Eijkelkamp. “Het is vandaag wel een bijzonder drukke dag voor mij”, besluit hij. “Al van halfnegen ben ik hier om samen met Fred Rutten de training door te nemen. Na het eten, om twee uur, hebben we vergadering van de jeugd. ‘Doorstromingsvergadering’, zoals ze dat hier noemen : praten over jeugdspelers die eventueel vervroegd door kunnen stromen of net langer in een bepaald team moeten blijven.

“Om kwart over drie, halfvier ga ik met jonge jongens trainen en om vijf uur trek ik met Fred Rutten naar NAC Breda voor de halve finale van de beker van het tweede elftal. Om tien uur zowat zal ik thuis zijn. Was ik nog maar wat jonger en weer voetballer ( lacht).”

Roel Van den broeck

‘We weten heel goed wat we wél en vooral wat we niét kunnen.’ (René Eijkelkamp)

‘Guus Hiddink weet perfect wat er bij elk van zijn spelers leeft.’ (Gomes)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier