Stel : Anderlecht verliest Christian Wilhelmsson. Welke Belgische speler is dan in staat hem op te volgen, op een positie waar het in de nationale ploeg al jaren kommer en kwel is ? Benjamin De Ceulaer misschien, maar hij is weg naar Nederland. Thomas Chatelle eventueel, of Laurent Delorge, van wie de kranten onlangs meldden dat Anderlecht een oogje op hem heeft. Precies vier jaar geleden was hij er al op proef, op een moment dat hij niet aan spelen toekwam bij zijn club Coventry City. Hij keerde met een negatief rapport terug naar Engeland. Vandaag geeft Anderlecht toe dat het Delorge volgt “zoals wel dertig of veertig andere spelers, niet meer of niet minder”. Tot vorige zomer kreeg de Liersespeler alvast een onvoldoende in de Brusselse scoutingverslagen.

Ariël Jacobs (technisch directeur RC Genk) had Delorge als coach van de nationale beloften nog enkele wedstrijden onder zijn hoede. “Laurent kan een heel goede wedstrijd spelen en daarna ineens een erg slechte”, weet hij. “Wat hij wel altijd heeft, is zijn inzet. Het is een sneltrein, een krachtige jongen, een degelijke gast ook, met een heel goede mentaliteit. Maar of hij het ook op de korte ruimte kan brengen, wat bij Anderlecht toch nodig is, is een andere vraag. Zijn techniek is geen sublieme techniek op snelheid. Bal aan de voet gaat hij moeilijk een man voorbij : hij zal de bal voorbij zijn tegenstander duwen en er dan achter lopen. Ik zou wel weten voor welke positie ik hem neem bij een topclub : als rechtsachter ( zoals Delorge in februari voor het eerst met Lierse speelde tegen Anderlecht, nvdr). Daar kan hij volgens mij doorgroeien, want behalve dat hij snel en krachtig is en een werker, beschikt hij ook over een degelijk kopspel. En hij kan er uitkomen. Als je achteraan staat, heb je sowieso ruimte, want dan kom je uit de tweede of de derde lijn. Bovendien is Laurent geen dommerik. Als je na zes maanden niet weet hoe je positiespel moet zijn in een viermansverdediging, dan ben je het niet waard in eerste klasse te spelen. Dat kan aangeleerd worden.”

Herman Vermeulen (trainer KV Oostende) was assistent-trainer van AA Gent in de korte periode dat Delorge er in het eerste elftal speelde, alvorens hij op 19-jarige leeftijd naar Coventry vertrok. “Als je mij vraagt of hij bij Anderlecht past, denk ik dat hij er inderdaad de kwaliteiten voor heeft. Wat je niet vaak ziet, is dat een speler snel is met én zonder bal. Laurent is explosief in beide gevallen. Zijn infiltratievermogen is enorm : als hij vertrekt en je vangt hem niet onmiddellijk op, dan krijg je hem niet afgestopt. Een andere kwaliteit, en dikwijls een handicap bij technische spelers, is dat hij mentaal heel goed in elkaar zit. Zijn vermogen dingen op te pikken en zijn houding in de groep zijn heel goed. Hoewel ik niet zo heel lang met hem heb gewerkt, is er toch een zekere warmte tussen ons. Dat heb je niet met alle spelers. Het heeft te maken met de naturel die hij uitstraalt. Dat kan een voordeel zijn als hij hogerop komt, omdat het hem in staat stelt te incasseren. Als hij op de bank terechtkomt, zal hij dat juist weten in te schatten, denk ik.

“Ik reken Laurent meer tot de aanvallers dan tot de middenvelders. In een platte 4-4-2 zou ik het jammer voor hem vinden als hij op het middenveld moet spelen. Hij moet veel dichter bij de goal komen, maar ook niet in de hoogste linie gaan staan, als schaduwspits bijvoorbeeld. Wel een rij erachter, met startpositie vijftien meter boven de middenlijn. Ik zie hem perfect functioneren in een 4-3-3, in een omgekeerde driehoek zoals Club Brugge speelt. Als zijn startpositie dertig, veertig meter voor de goal is en hij komt de zestien meter binnen, dan is hij altijd gevaarlijk. Omdat hij zoveel snelheid maakt met de bal, is er altijd het risico dat je een strafschopfout op hem begaat. Speelt hij op het middenveld, dan moet hij veertig meter lopen en een voorzet geven. Hij kán dat, maar hij is er het type speler niet voor – zoals Koen Daerden op links bijvoorbeeld wel.

“Anderlecht heeft intuïtie, technische bagage en een individuele actie nodig omdat het in België altijd tegen een versterkte verdediging moet opboksen. Dat is anders dan zoals Lierse speelt. Of Delorge daarin past, is een goede vraag, maar ik kan niet in de plaats van Anderlecht antwoorden. Met zijn mentaliteit en omringd door betere spelers denk ik dat hij zeker progressie zal maken. Maar het zal geen dribbelaar worden, dat hoor je mij niet zeggen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier