Sam Van Rossom weer op het juiste spoor.

Onze twee Belgen in Ita-liaanse loondienst lijken een weg af te leggen in tegengestelde richting. Terwijl Avellino en DimitriLauwers aan de competitie waren begonnen met zes zeges op rij vooraleer in een negatieve spiraal terecht te komen, begon Sam Van Rossom bij Pesaro met acht verlieswedstrijden, waarna een kleine heropleving volgde met twee opeenvolgende zeges. Bij de eerste zege tegen Cremona kroonde de tweevoudige Speler van het Jaar (2007 en 2008) zich twee weken geleden met 21 gescoorde punten tot uitblinker van de partij. Ook in de Eurochallenge is Pesaro goed bij schot: de Italianen wonnen drie van hun vier duels, waaronder nog vorige week in Amsterdam.

Van Rossom beklaagt zich dan ook allerminst dat hij vorig seizoen naar Italië is verkast. “Ik heb er nooit aan getwijfeld dat dit de juiste keuze was”, ver-zekert hij. “Maar er waren twee parameters die het in het begin moeilijk maakten: de aanpassingsperiode die je altijd nodig hebt en enkele blessures. De aanpassing duurde langer dan verwacht, omdat ik als gevolg van de campagne met de nationale ploeg niet de hele voorbereiding had meegemaakt. En net toen ik er begon door te komen, zette een zware voetblessure een rem op mijn elan. Dit seizoen is daar allemaal niets meer van te merken. Mijn aanpassingsperiode ligt achter de rug en ik ben gespaard gebleven van blessures. Ik ken heel wat spelers die het in hun eerste seizoen in het buitenland moeilijk hadden en dan toch volop ontbolsterden. Laten we hopen dat het bij mij ook zo zal zijn. Sinds een aantal wedstrijden start ik in ieder geval altijd in de basisvijf, meer als nummer twee dan als nummer één. Maar ik speelde ook al op die positie bij Oostende. Dat is dus geen probleem. Bovendien kan ik vaker naar de korf mikken dan als ik het spel moet verdelen.”

Ondanks de verbetering van de jongste weken blijft Pesaro natuurlijk aan de staart van de rangschikking bengelen. “Als je de eerste acht matchen verliest, kan je niet van vandaag op morgen een enorme remonte maken in de klassering. We hadden de pech dat we in de eerste wedstrijden moesten aantreden tegen de zwaargewichten van de competitie en vervolgens een keer of twee, drie met miniem verschil verloren. De volgende duels zullen misschien iets makkelijker zijn, maar alle ploegen liggen in Italië heel dicht bij elkaar, zodat het erg moeilijk is om voorspellingen te maken. Gezien de positie die we momenteel bekleden, is het behoud natuurlijk onze belangrijkste doelstelling. Pas als dat verzekerd is, kunnen we eventueel ook weer wat hoger mikken.”

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier