Ook zonder de topper tegen Club Brugge stapt paars-wit met uitstekende cijfers de kerstdagen in. Een stand van zaken.

Dat Anderlecht eind december afgescheiden eerste staat, is niet verrassend. Ook een jaar geleden voerde het omstreeks deze tijd de rangschikking aan. Alleen is de voorsprong nu (7 punten meer dan Club, 18 meer dan Standard) ruimer dan toen (4 punten meer dan Standard). Europees presteert het als groepswinnaar in de Europa League een stuk beter dan een jaar geleden, toen het Europese avontuur al in augustus afgelopen was na de kater tegen BATE Borisov.

Ook de andere cijfers geven aan dat paars-wit het een stuk beter doet dan een jaar geleden. Geen andere eersteklasser prijkt met een doelsaldo van +22 (Club heeft +13, Standard +8), niemand scoorde meer goals (35), niemand kreeg er minder tegen (13). Twee keer slechts verloor de Brusselse club, waarvan één keer (tegen STVV) de week na het traumatische incident waarbij het Marcin Wasilewski en Jan Polák verloor. Het ging ook ten onder bij Club (4-2) en speelde gelijk tegen Gent en Standard. Daarmee wekt de leider alvast de indruk dat hij minder sterk is in de toppers. Zondag krijgt hij in Gent de kans om die indruk te weerleggen.

Verdediging

Na een aarzelende start tegen Lyon herpakte doelman Silvio Proto zich flink. In 18 competitiematchen moest hij zich amper 13 keer gewonnen geven. Vier van die tegengoals slikte Anderlecht in één match (op Club). Elf keer hield paars-wit de nul. Ook Europees straalde Proto meer zekerheid uit en werd hij in zes matchen slechts vier keer gepasseerd.

Vorig jaar werd achterin het vertrek van Nicolás Pareja naar Espanyol nooit goed opgevangen. Dit seizoen zit het in de verdediging wel goed, al komt rechtsback Guillaume Gillet beter tot zijn recht wanneer hij een plaats hoger krijgt. De jonge Tsjech Ondrej Mazuch (20) maakt de verdediging van paars-wit meer compact. Net als Proto startte hij aarzelend, maar hij groeide gaandeweg uit tot sterkhouder. Met hem in de basis verloor paars-wit slechts één keer, tegen Dinamo Zagreb. Toen het op Club uitgleed, speelde Mazuch met de Tsjechische nationale ploeg op het WK-20 in Egypte. Zijn cijfers zijn indrukwekkend: in 12 competitiematchen maakte hij amper 18 fouten (één minder dan Roland Juhasz) en zijn passes komen voor 84 procent aan.

Middenveld

“Elk nadeel heb zijn voordeel”, wist Cruijff. Door het uitvallen van Jan Polák ontdekte het publiek de jonge Ivoriaan Bakary ‘Bouba’ Saré (20). Eerst speelde die naast Lucas Biglia, later steeds vaker als enige stofzuiger voor de verdediging, waardoor de Argentijn hoger kon gaan voetballen. Later ontdekte Anderlecht op de positie van Saré nog een jong talent: de 19-jarige Senegalees Cheikhou Kouyaté. Met hem in de ploeg kan paars-wit hoger gaan pressen, zoals het op Ajax deed. Dat leidt tot een systeem, met Jelle Van Damme aan de linkerkant, waarin Biglia zich nog beter kan uitleven, zoals hij in Amsterdam toonde met de balrecuperatie die leidde tot de eerste twee goals. Het lijkt dan ook geen toeval dat de Argentijn in de ArenA zijn beste wedstrijd op hoog niveau speelde, twee jaar nadat hij zich de vorige keer op Europees niveau onderscheidde, in de uitwedstrijd op Fenerbahçe. Die prestatie tegen Ajax komt er op een moment dat zijn kunnen in vraag werd gesteld. Biglia werd indertijd gehaald om een paar jaar later met een meerwaarde te worden verkocht, maar in de competitie toonde hij die meerwaarde zelden.

Aanval

Een halfjaar geleden kende niemand Romelu Lukaku. Vandaag is hij de jongste speler in de Belgische competitie en met negen goals paars-wits topschutter. Donderdag toonde hij met zijn twee doelpunten in de ArenA dat hij ook een trapje hoger, op Europees niveau, al doeltreffend is. Het ziet ernaar uit dat hij in 2010 ook Belgisch international wordt.

Nicolás Frutos, voor het seizoen bijna afgeschreven, verrast. Zijn statistieken zijn indrukwekkend, vooral rekening houdend met het feit dat de Argentijn in amper tien matchen meespeelde, of beter: tien halve matchen. Sinds hij in België voetbalt, scoorde Frutos 53 goals in de 83 matchen waarin hij meedeed, hoewel hij amper 36,8 procent van de totale speeltijd van die 83 wedstrijden vol maakte. Dé vraag is: hoe zouden Frutos en Lukaku het doen wanneer ze samen in de spits gedropt worden? In dat geval moet Anderlecht zijn tactiek herzien en van 4-3-3 (of 4-5-1 bij balverlies) tot 4-4-2 komen.

Beide spitsen profiteren van de aanvoer. Die komt vooral van Mbark Boussoufa (links) en Jonathan Legear (rechts). Slachtoffer van Lukaku’s ontbolstering en Frutos’ terugkeer is Tom De Sutter, die een jaar geleden werd ingehaald om Frutos te vervangen, dat goed deed, maar dit seizoen afgleed van eerste naar derde keus.

Nog voorin deemsterde Matías Suárez na een fantastisch seizoensbegin helemaal weg en komt Thomas Chatelle amper nog van de bank.

Geen uittocht

De opmerkelijke Europese campagne van 2000/01, toen paars-wit in de Champions League overwinterde, leidde tot het vertrek van Jan Koller, Tomasz Radzinski, Bart Goor en Didier Dheedene. Zo’n vaart lijkt het dit jaar niet te lopen, ook al zaten er thuis tegen Zagreb 32 scouts op de tribunes en zal de prestatie in Amsterdam indruk gemaakt hebben. Roland Juhasz werd vorig jaar gevolgd door Aston Villa en gaf aan dat hij zijn contract (dat afloopt in 2011) niet zal verlengen. Ofwel verkoopt Anderlecht hem na dit seizoen, ofwel vertrekt hij eind volgend seizoen transfervrij.

Voor Mbark Boussoufa, onlangs nog gelinkt aan FC Sevilla, ontving de club nog geen aanbieding, net als voor Biglia. Of Sporting Lukaku, zondag nog uitgeroepen tot Belgiës meest beloftevolle sportman, nog lang in eigen rangen kan houden, valt te betwijfelen.

bruno govers – beelden: reporters

Het zit dit seizoen wel goed in de verdediging.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content