DE GREEP VAN MOURINHO

Het valt mij op hoe José Mourinho Chelsea, toch de grootste ploeg van de wereld met een van de grootste budgetten, zo in een ijzeren greep heeft en er resultaten mee haalt. Winst tegen Anderlecht in de Champions League, 18 op 18 in de eigen competitie, zonder tegengoal. En al die spelers, toch toppers, schikken zich naar zijn plannen. Maximaal resultaat, iets waarop een trainer wordt afgerekend. Ze komen 1-0 voor, laten vervolgens Anderlecht komen en als dat niet gebeurt, blijft het gewoon 1-0. Frappant, dat je met zo’n spelerskapitaal zo’n invloed op de kern kan hebben. Je zou kunnen zeggen : zo’n man moet aan het publiek denken en gaan voor een 4-1 of een 3-2, maar zo zit hij niet in elkaar.”

DE GREEP VAN MATHIJSSEN

En als ik dat van Chelsea doortrek naar eigen land, dan kom ik terecht bij Jacky Mathijssen en zijn Charleroi. Charleroi was vroeger een ploeg met weinig constanten. Dat heeft hij toch veranderd. Jacky haalt resultaten, misschien niet door champagnevoetbal te brengen, maar in zijn geval moet je hem daarop niet afrekenen. Slechts drie tegengoals in zes wedstrijden, dat kan tellen. Helaas voor hem scoort de ploeg moeilijk. Mocht dat ook nog het geval zijn, dan draaide de ploeg gewoon bovenin mee. Maar onderschat het belang van goeie resultaten in het begin van de competitie niet. Na een tijdje gaan er matchen komen die zijn ploeg makkelijker wint. Omwille van het vertrouwen.”

STANDARD HERPAKT ZICH

Met de billen bloot tegen Beveren, maar nu goed hersteld bij Cercle Brugge, voor hen traditioneel een moeilijke verplaatsing. Met achteraan Beda in plaats van Léonard, die tegen Beveren speelde. Niks weggegeven, al is dat soms makkelijker op verplaatsing dan thuis. Vlot gescoord. Ze lijken me klaar voor de topper tegen Club Brugge, want ik denk niet dat het thuispubliek verwacht dat Standard Club nu eens helemaal gaat wegspelen.”

STIJN STIJNEN TOONT ZICH

De onderhandelingen met Butina over een nieuw contract verlopen moeizaam, blijkbaar trekt Club de kaart van Stijn Stijnen en de beloftedoelman Verbauwhede. Stijn speelde een goede match tegen Juventus en later ook in Beveren dat trouwens uitstekend speelde tegen Club. Hij is technisch goed, heeft een goeie detente en een goeie reikwijdte. Soms had hij andere keuzes kunnen maken, iets meer lef tonen, een bal pakken in plaats van weg te boksen, maar dat durfde hij misschien nog niet. De prestatie was goed, maar weet je, als je erbij kan, is een bal in de hoek makkelijker te verwerken dan een bal die recht op je afkomt.

Opgetekend door Peter T’Kint

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier