Met drie nieuwe spelers is Standard in extremis nog versterkt uit de transferzomer gekomen. Tenminste, dat is wat trainer Robert Waseige mag hopen, want met de komst van leider Club Brugge (op vrijdag de 13de !) staat de Luikse hekkensluiter voor een uitermate belangrijke afspraak. Frederik Söderström debuteerde al tegen Bergen, Aleksander Mutavdzic en Fabian Carini deden dat vorige week vriendschappelijk tegen Olympic Charleroi.

Vooral de komst van Carini (23 in december) baart opzien. De Uruguyaanse doelman, 38-voudig international en titularis op het voorbije WK, werd definitief overgenomen van Juventus met een contract van drie jaar. Voor 5 miljoen euro, naar verluidt, transfersom die Standard pas aan de Turijnse club zou moeten betalen op het moment dat ze Carini zelf weer verkoopt. Een trucje van Luciano d’Onofrio ongetwijfeld, de sterke man in Luik, die een persoonlijke vriend is van Luciano Moggi, de algemeen directeur van Juventus. Arsenal knapte zogezegd af op de financiële eisen van Carini… Fijn detail : de Uruguayaan tekende in januari 2001 voor Juventus, nadat hij ook in Anderlecht was aangeboden, maar daar haakten ze af omdat ze er drie van zijn landgenoten bij moesten nemen.

Carini wordt de onbetwiste titularis van Standard. De technische staf serveert zijn voorganger Filip Susnjara af als te lief en te gespannen in wedstrijdomstandigheden. Hij en Fouhami worden in december vermoedelijk op de transferlijst geplaatst. Dimitri Habran schuift zo op naar de positie van invallersdoelman. Waseige is blij met Carini (1m89), die bij Juventus gebareerd werd door Gianluigi Buffon : “Een grote doelman geeft een andere dimensie aan zijn verdediging. En dat is de basis van alles.”

Ook de komst van Frederik Söderström (bankzitter bij FC Porto, waar d’Onofrio ook al een stevige voet tussen de deur heeft) moet in dat laatste perspectief worden gezien. De Zweed is een verdedigende middenvelder die bij Standard het probleem van de balrecuperatie moet helpen oplossen, waardoor de verdediging minder gauw onder druk komt te staan. Tegen Olympic speelde hij in de driehoek naast Harald Meyssen met Johan Walem als spelverdeler voor hen. “Söderström is een goede zaak voor ons”, zegt Waseige. “Zweedse voetballers zijn toegewijd en eenvoudig, en ze denken in de eerste plaats aan de ploeg. Hij anticipeert zeer goed op de tegenstander en loopt slim de gaten dicht. Je ziet dat hij goed het evenwicht weet te vinden tussen offensief en defensief denken. Dat ook hij linksvoetig is, beschouw ik niet als een probleem : het belangrijkste is goede spelers te hebben.”

De komst van Aleksander Mutavdzic, ten slotte, zat er sinds enkele maanden aan te komen. Tegen Olympic werd hij nogal verrassend als linksachter uitgespeeld bij afwezigheid van Dragutinovic. Waseige : “Een snelle infiltreur, die ook als back kan depaneren : da’s goed om weten. Hij lijkt me klaar om alles te geven voor Standard. Dat moet ook wel, want het publiek op Sclessin is veeleisend.”

door Pierre Bilic

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier