Magath verruilt VfL Wolfsburg voor Schalke 04.

Het was een verrassend bericht. Felix Magath, de 55-jarige coach van seizoensrevelatie én titelkandidaat VfL Wolfsburg tekende een vierjarige overeenkomst bij Schalke 04. Hij zal daar zijn trainersfunctie combineren met die van technisch directeur.

“Wij bereikten onze doelen veel sneller dan wij in de zomer van 2007 bij mijn aanstelling hoopten”, reageerde Magath op de officiële website van die Wölfe. “Het team dat ik achterlaat, is nog jong. Maar het blijft zich ontwikkelen en biedt nog veel perspectief voor de toekomst van de club.” Toch is dit nieuws opmerkelijk, aangezien Magath bij VfL Wolfsburg alle macht in handen had en een CL-ticket verruilt voor een jaargang zonder Europees voetbal bij een team in crisis.

“Felix realiseerde binnen zeer korte tijd buitengewoon veel sportief succes. Wij zijn hem daar dan ook zeer dankbaar voor”, verklaarde VfL Wolfsburgvoorzitter Hans Dieter Pötsch. “Voor zijn verdere loopbaan wensen we hem veel succes.”

Youri Mulder, samen met Mike Büskens momenteel interim-trainer bij de club uit Gelsenkirchen, vindt de komst van Magath een goede zet van de clubleiding. “Aan zo’n type hebben we behoefte”, vertelde de Nederlander. “Magath heeft een strakke lijn in zijn hoofd en die voert hij heel nauwgezet door. Behalve bij Werder Bremen was hij overal succesvol. Al moet je wel de kanttekening maken dat hij bij Wolfsburg elk seizoen dertig tot veertig miljoen euro mocht en kon spenderen aan nieuwe spelers.”

In Duitsland staat Magath bekend als voorstander van een harde trainingsaanpak, die hem bijnamen als de pijniger of Quälix opleverde. “Hij begint aan de voorbereiding met veertig spelers”, weet Mulder. “Na een paar weken vallen er al minstens tien af, omdat ze het conditioneel niet aankunnen. Vervolgens blijft hij zodanig hard doorgaan om uiteindelijk uit te komen op zo’n vijftiental voetballers die superfit zijn. Die staan dan ook wekelijks in zijn basiself. Bij balbezit spelen zijn ploegen altijd razendsnel, scoren ze veel en brengen ze mooi voetbal.”

Komende zomer maakt de Finse centrale verdediger Sami Hyypiä (35) transfervrij de overstap van Liverpool naar Bayer Leverkusen, waar hij een overeenkomst kreeg voor twee seizoenen. Rudi Völler (49) verlengde zijn contract als sportief directeur tot 2012, middenvelder Simon Rolfes (27) blijft tot 2013.

SC Freiburg is sinds zondag zeker van promotie naar de Bundesliga. De club uit de deelstaat Baden-Württemberg degradeerde in 2005.

Markus Babbel (36) liet zijn verbintenis als coach van VfB Stuttgart openbreken tot 2011.

Hans-Jörg Butt blijft voor Jupp Heynckes de nummer één onder de lat bij Bayern München, ook nu Michael Rensing herstelde van zijn blessure. De Duitse media gaan ervan uit dat Louis van Gaal (AZ) volgend seizoen de nieuwe coach wordt.

Jörg Schmadtke (45), die door Alemannia Aachen op non-actief werd gezet, werd voorgesteld als nieuwe sportief directeur van Hannover 96. De oud-doelman werkte in Aachen al samen met coach Dieter Hecking. Hij is de opvolger van Christian Hochstätter.

Sportief directeur Jürgen Kohler en trainer Petrik Sander zijn niet langer aan de slag bij derdeklasser VfR Aalen.

Mario Gomez (VfB Stuttgart), afgelopen weekend nog uitblinker in de topper tegen VfL Wolfsburg, werd voor de derde maal dit seizoen verkozen tot Speler van de Maand.

De plooien tussen Hoffenheimeigenaar Dietmar Hopp (69) en trainer Ralf Rangnick (50), na een reeks van teleurstellende resultaten, werden in de loop van vorige week na een urenlang (crisis)gesprek gladgestreken. Manager Jan Schindelmeiser verklaarde dat Rangnick zijn contract, tot 2011, gewoon zal uitdienen.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier