Van 13 naar 11 op de wereldranglijst en voor het eerst een kwartfinale op een grand slam. David Goffin is op weg naar de top tien.

Hij hinkte vorige week donderdagavond nog op twee gedachten, David Goffin. Tevreden met het parcours dat hij in Parijs had afgelegd, maar tegelijk ook beseffend dat er méér had ingezeten. Eerste set gewonnen én een gemakkelijke setbal in de tiebreak van de tweede, waarmee hij de wedstrijd tegen Dominic Thiem wellicht in een beslissende plooi had kunnen leggen. ‘Op dat moment zag ik niet hoe ik deze match nog zou kunnen winnen. David was gewoon veel beter’, zei de Oostenrijker.

Goffin tenniste drie sets op bijzonder hoog niveau, in een decor dat vooral tristesse uitstraalde: amper toeschouwers langs Court Suzanne Lenglen, elf graden en op het einde nog een miezerig buitje. Alsof ook de weergoden zich wilden verzetten tegen de zege van Thiem: 22 jaar en hét gezicht van de NextGen, die na Roland Garros voor het eerst de top tien van de wereld zou induiken.

Een gemiste kans voor Goffin, die maandag als het nummer zeven van de wereldranglijst wakker geworden zou zijn, na Novak Djokovic, Andy Murray, Roger Federer, Rafael Nadal, Stan Wawrinka en Kei Nishikori. Een lichtgewicht – net geen 70 kilogram – tussen de tennisreuzen, van wie er bovendien vijf ouder zijn dan 29 jaar. Nishikori wordt eind dit jaar 27, Goffin begin december pas 26.

‘David zal binnen twee, drie jaar op zijn best zijn. Pas dan hebben spelers de ervaring en kunnen ze hun tegenstanders volledig doorgronden’, vertelde Thomas Johansson in de aanloop naar Roland Garros aan Play Tennis. De 41-jarige Zweed, die in 2002 de Australian Open won en zes jaar erna aan de zijde van Simon Aspelin op de Spelen in Beijing de dubbelfinale van Federer/Wawrinka verloor, is sinds februari – naast Thierry Van Cleemput – Goffins tweede coach.

Ook Johansson, die op zijn 27e zijn hoogste ranking (7) bereikte, is onder de indruk van Goffins progressie. Op de Australian Open strandde hij, na winst tegen… Thiem, in de achtste finale tegen Roger Federer. Thomas Berdych (ATP 8) was in Marseille nog net iets te sterk, maar werd in Rome met een dubbele 6/0 weggeveegd door de Luikenaar, die op Indian Wells ook al van Stan Wawrinka (ATP 4) won. Zijn tweede zege van het seizoen tegen een toptienspeler, dat was al van 2014 (Milos Raonic, ATP 9) geleden.

In Miami en Indian Wells – toernooien van de ATP World Tour Masters 1000 – bereikte hij telkens de halve finale, net als zijn kwartfinale op Roland Garros nóg een primeur. Na een slopende veertiendaagse paste hij in extremis voor Rosmalen – vorig jaar finale verloren van Nicolas Mahut -, maar als hij op Wimbledon beter doet dan de achtste finale (Wawrinka) en ook de maanden erna bevestigt, dan duikt hij met enkele weken vertraging alsnog de top tien binnen.

DOOR CHRIS TETAERT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier