Geen dagen neerslag – zoals vorig jaar -, geen afscheid van monumenten – zoals Andre Agassi vorig seizoen – en geen verjaring van 9/11 – zoals in 2006. Tijdens deze editie van de US Open werd op het extrasportieve vlak ook niet gepraat over de overdekking van het gigantische Arthur Ashe Stadium, de teloorgang van het Amerikaanse tennis of de veiligheid op Flushing Meadows. Alle aandacht ging naar de gokmaffia en de greep die die de afgelopen jaren probeerde te krijgen op het tenniscircuit.

De bal ging een maand geleden aan het rollen op het toernooi van Sopot, waar NikolajDavydenko in de tweede ronde met een blessure opgaf tegen Martin Vassallo Arguello. De wedstrijd genereerde bij onlinegokkantoor Betfair een 7 miljoen euro, tienmaal het gewone bedrag voor zo’n partij. Zelfs nadat de Argentijn de eerste set verloren had, bleef het grootste deel van de gokkers geloven in een goede afloop voor Vassallo Arguello. Bij Betfair vonden ze dat verdacht en alle weddenschappen werden geannuleerd. De ATP startte een onderzoek met de hulp van informanten uit het paardenwedrennen en twee ex-detectives van Scotland Yard. Davydenko, die vanzelfsprekend ook in New York geviseerd werd, zal over twee weken, na de halve finale van de Daviscup, over de zaak ondervraagd worden.

In de marge van dit verhaal kwamen er ineens van alle kanten getuigenissen. Twee anonieme spelers getuigden dat ze 50.000 dollar kregen aangeboden om wedstrijden te verliezen. Ook maakten ze bekend dat een groot deel van de coaches nog steeds gokt op tenniswedstrijden. Iets dat sinds 2003 ten strengste verboden is en waarop straffen staan van 100.000 dollar boete tot levenslange schorsing voor de betrokken spelers. Toch zou nog zo’n zestig à tachtig procent van het trainersgilde naar goksites surfen. Andere namen die ervoor uitkwamen dat ze de afgelopen maanden benaderd waren door mensen die matchen trachtten te beïnvloeden, waren PaulGoldstein, Michael Llodra, Mike Bryan, coach Larry Stefanki, Jarko Tipsarevic en Dmitry Tursunov. Die laatste, toch het nummer 27 van de wereld, werd in de laatste zes maanden twee keer gecontacteerd. En hij is niet de enige. “Het is bij een groot deel van de spelers gebeurd”, beweerde hij, “Ik weet niet of het telkens om dezelfde persoon gaat maar zowat iedereen werd gepolst. Het is een probleem.” Zheyun Ye in de tenniswereld ? Wij zouden er niet te veel geld op vergokken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier