Nieuwe status voor FC Twente en zijn spelers.

Onlangs sprak de Volkskrant met Steve McClaren, de succesvolle trainer van de Nederlandse koploper FC Twente. Zijn verhaal ging grotendeels over de nieuwe status van de club uit Enschede en de spelers. De tijd van “little” FC Twente was voorbij, zo zei hij. De voetballers zullen op zichzelf moeten letten. Hoe gedragen ze zich in het openbaar? Het vergrootglas hangt boven de Grolsche Veste.

Zonder geweldig te spelen bouwde de werkgever van Bryan Ruiz de afgelopen weken een voorsprong uit ten aanzien van de titelkandidaten PSV en Ajax. De neutrale Nederlandse voetballiefhebber gunt FC Twente zijn succes, misschien nog meer dan vorig jaar AZ. Die hadden immers met Dirk Scheringa een rijke, inmiddels gevallen zakenman nodig voor de machtsovername. Dat geldt niet voor de Tukkers, die een brede basis hebben en stevig verankerd zijn in de maatschappij.

Alles gebeurde in volledige rust, tot vorige week het ongeluk van ex-Genkspeler Theo Janssen. De inmiddels 28-jarige middenvelder dronk na afloop van de wedstrijd tegen Vitesse met een paar vrienden wat pinten in het stadion. Tegen 01.30 uur verliet het kwartet de Grolsch Veste, om even later – met Janssen als bestuurder – over de kop te slaan in een flauwe bocht. Inleveren van het rijbewijs, tien dagen verplichte rust wegens snijwonden, een gebroken neus én kneuzingen waren het gevolg.

Een ongelukkig incident, nadat de speler in het blad Sportweek had gesproken over de nieuwe Theo Janssen. De oude was blijkbaar een wat gemakzuchtige mens die te weinig uit zijn intrinsieke capaciteiten haalde. Maar de nieuwe Theo bleek te zijn opengebloeid, dankzij een fijne vrouw en een goede nieuwe club. Natuurlijk hield hij nog altijd van uitgaan en van een sigaretje. “Het is altijd mijn ambitie geweest om iets in de horeca te doen.”

Vele (interessante) vragen dringen zich nu op. Wat doet McClaren? Kan FC Twente zonder Janssen, de gedreven spelmaker? De antwoorden volgen spoedig.

Linkerverdediger Vurnon Anita (20) bereikte met Ajax een mondeling akkoord voor een verbeterde verbintenis tot 2011. Trainer Martin Jol bevestigde dat de Uruguayaanse rechterverdediger Bruno Silva (29) weg mag. Met de Chinese voetbalbond werd een driejarige overeenkomst gesloten.

Robert Maaskant kan zijn aflopende contract bij NAC verlengen. De trainer voldoet aan de verwachtingen van het bestuur, verklaarde technisch directeur Earnest Stewart.

Het gebrek aan speeltijd bij AZ levert de Braziliaanse spits Ari (23) een uitzichtloos gevoel op. Ondanks een contract tot 2012 wil hij tijdens de winterstop spreken met geïnteresseerde Duitse teams.

AGOVV-voorzitter Victor Doom verklaarde dat onze landgenoot Nacer Chadli, een nieuwe groeidiamant, niet weg kan onder het miljoen euro. Eerder verloor hij Dries Mertens voor 375.000 euro aan FC Utrecht.

Trainer Ruud Brood staat naar eigen zeggen open voor een gesprek met de clubleiding van RKC over het openbreken van zijn overeenkomst. Hij loodste de club door de afgelopen weken, waarin onrust over de financiën de boventoon voerde, en oogstte hiermee veel respect bij de clubleiding.

PSV verbeterde een clubrecord. De 2-3-zege op Sparta zorgde voor de 32e opeenvolgende ongeslagen wedstrijd, een verbetering van het record uit het seizoen 1974/75.

Excelsior veroverde de tweede periodetitel in de Jupiler League.

Bryan Ruiz (FC Twente) hees zich in de geschiedenisboeken, door in acht opeenvolgende duels te scoren.

FC Utrecht nam afscheid van financieel directeur Rob Venneman. De clubleiding maakte bekend dat er in de toekomstige structuur behoefte is aan een andere vormgeving. Algemeen directeur Jan Willem van Dop neemt zijn werkzaamheden (tijdelijk) over.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier