Good old Dickie

FRANÇOIS COLIN

Willem-Alexander vierde vorige week zijn 50e verjaardag.

Het Nederlandse koningshuis vaart heel wat beter dan dat andere Oranje. Het Nederlands elftal stond van bij de geboorte van de koning tot voor kort aan de absolute top. In die halve eeuw speelde het drie (verloren) WK-finales en werd het één keer Europees kampioen. Het goud is echter helemaal afgebladderd. Nederland ontbrak op Euro 2016, terwijl op Gibraltar, San Marino, Liechtenstein en Andorra na zowat heel Europa mocht deelnemen. Tot overmaat van ramp lijkt het WK 2018 ook alweer een verre droom. Oranje staat pas vierde in zijn poule en heeft een klein mirakel nodig om tweede te worden en barragewedstrijden af te dwingen.

Oranje is in crisis sinds de nederlaag ruim een goede maand terug in Bulgarije. Bondscoach Danny Blind werd doorgestuurd en de zoektocht naar een opvolger draaide uit op een heuse klucht.

Grote namen als Louis van Gaal, Ronald Koeman en Frank de Boer lieten snel weten geen trek te hebben in een zo goed als kansloos avontuur. Geen nood, Henk ten Cate liet via zijn vrienden van De Telegraaf uitlekken dat hij na twee gesprekken van vier uur met technisch directeur Hans van Breukelen de nieuwe bondscoach zou worden.

Henk wie zal u zeggen. Inderdaad. De steun van het machtigste voetbalmedium van Nederland was heel bizar. Het is tien jaar geleden dat de Amsterdammer in de top werkzaam was. Tenzij u Al Ahli (Emiraten), Umm-Salal (Qatar), Shandong Luneng Taishan (China), Sparta Rotterdam of zijn huidige werkgever Al Jazira (Emiraten) daartoe rekent. Ten Cate stond ooit op de loonlijst van toppers als Barcelona en Chelsea, maar slechts als assistent. Hij was maar twee keer iets meer dan een jaar aan de slag in de top: bij Ajax en bij Panathinaikos.

Niet bepaald een cv om van achterover te vallen, maar blijkbaar voldoende om de nummer 32 op de FIFA-ranking te leiden. Ten Cate waande zich gedurende 24 uur bondscoach, maar bedankte toen voor de eer. Hij voelde te weinig steun bij de bond.

Gebleken was dat Van Breukelen op weg naar Abu Dhabi een tussenstop had gemaakt in Istanbul voor een gesprek met Dick Advocaat. ‘Good old Dickie’ stond ook op het verlanglijstje van de ex-doelman van PSV en Oranje. Toen Ten Cate afzegde, bleef hij als enige kandidaat over.

Dat was niet naar de zin van de vrienden van Ten Cate in de pers. Van Breukelen werd onder de kritiek bedolven. Hij zou een twijfelaar, een flapuit en een chaoot zijn, een man met het analytische vermogen en de mensenkennis van een mot. De zoektocht naar een nieuwe bondscoach werd beschamend amateuristisch genoemd en dat terwijl Oranje een bevoegdheid is van de sectie profvoetbal. Een voorbeeld dat door de Belgische bond werd overgenomen.

Een aantal media was niet alleen boos omdat Ten Cate niet werd benoemd, maar ook omdat het Dick Advocaat werd. Een onomstreden vakman, die sinds zijn korte maar uitermate positieve doortocht bij de Rode Duivels bij onze noorderburen als ‘de advocaat van de Duivels’ door het leven gaat. De ‘wegloper’ verdiende geen nieuwe kans, zo luidde het. Advocaat kan immers zo weer gevlogen zijn. Hij liet de Rode Duivels verweesd achter toen Zenit met Russische roebels wapperde en vorig jaar kon de assistent van Blind bij Oranje niet weerstaan aan de lira’s van het Turkse Fenerbahçe. Maar, voor alle eerlijkheid, Oranje was een echte duiventil. Niet alleen ‘de kleine generaal’ verdween vroegtijdig als assistent van Blind, ook Ruud van Nistelrooy en Marco van Basten hielden het voortijdig voor bekeken.

Een van de redenen van de KNVB om niet in zee te gaan met Ten Cate was dat hij Ruud Gullit als assistent wilde. Wie wordt echter de assistent van Advocaat? Inderdaad, Ruud Gullit, die in 1994 niet naar het WK ging omdat hij het oneens was met het spelsysteem van toenmalig bondscoach Dick Advocaat, die straks aan zijn derde ambtstermijn als sportieve baas van Oranje toe is. Hoewel, helemaal zeker is het nog niet en heel Nederland stelt zich de vraag hoelang de ex-speler van Berchem Sport dit keer blijft.

DOOR FRANÇOIS COLIN

Heel Nederland vraagt zich af hoelang Advocaat dit keer blijft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier