Mario Cipollini doet een oproep aan Tom Boonen.

Vier jaar is het inmiddels geleden dat Tom Boonen nog eens kon scoren in de Tour. Sindsdien bleef zijn teller steken op zes ritzeges en één groene trui. Hij stelde vast dat iedere spurter het hoofd moet buigen voor Mark Cavendish. Een massaspurt werd voor Boonen meer een last dan een lust. De kritiek op zijn sprintcapaciteiten zwol aan. Misschien moest de Balenaar maar eens besluiten, zoals Johan Museeuw indertijd, dat hij in de Tour niets meer te zoeken heeft?

Een van de grootste spurters uit de geschiedenis, Mario Cipollini, wil niet met de wolven meehuilen. De 44-jarige Italiaanse ex-renner verklaarde in een opmerkelijk interview aan Sport/Wielermagazine dat Boonen wel degelijk nog altijd thuishoort op de belangrijkste wielerscène ter wereld. “Een kampioen als Boonen vindt immers altijd een oplossing om een overwinning te behalen”, volgens Mooie Mario. “Tom is niet de snelste, maar wel de sterkste van alle spurters. In een selectieve wedstrijd als de Tour kan zijn uithoudingsvermogen ten volle tot zijn recht komen.”

Cipollini doet daarom een oproep aan Boonen, die deze week in de Ronde van Zwitserland de laatste hand legt aan zijn voorbereiding op de Tour. “Overwin je angst voor de risico’s van een massaspurt”, geeft de Toscaan de Kempenaar vaderlijke raad. “Het gevaar is in de Tour niet groter dan in de stormloop naar de Oude Kwaremont tijdens de Ronde van Vlaanderen, waar je niet aan je remmen komt. Denk eraan dat een sprint plezier is en dat je na je carrière zulke emoties nooit meer zult beleven. Geloof erin en gooi je in de heksenketel die zo’n massaspurt is.”

Volgens Cipo, die in de jaren negentig twaalf Tourritten won, is Boonen op papier nog altijd een serieuze kandidaat voor de groene trui. “Tom moet daarvan een doel en een motivatiebron maken. Bovendien kan hij in de Tour de basis leggen om straks, via een passage in de Vuelta, een gooi te doen naar de wereldtitel in Kopenhagen.”

Niet alleen aan Tom Boonen geeft Mario Cipollini een wenk. In het interview verkondigt de Leeuwenkoning zijn ongezouten mening over alle topspurters in de komende Tour. Zo geeft hij Mark Cavendish een veeg uit de pan, legt hij uit hoe Tyler Farrar het aan boord moet leggen om de Brit te verslaan en waarom André Greipel het moeilijk zal hebben om in de Tour te oogsten.

Het uitgebreide interview, dat geïllustreerd is met exclusieve foto’s genomen bij Cipollini thuis, leest u in de Tourgids van Sport/Wielermagazine, die vanaf vandaag (donderdag 16 juni) in de handel ligt. Daarin komen verder uiteraard ook alle uitdagers van topfavoriet Alberto Contador uitvoerig aan bod: van de broers Schleck over Robert Gesink tot Cadel Evans. Van Belgische zijde laat een openhartige Jurgen Van den Broeck in zijn kaarten kijken en is er ook een interview met Kevin De Weert, die eveneens een goed klassement beoogt. Achtergrondreportages en een gedetailleerde analyse van alle ritten en deelnemende ploegen maken deze handleiding voor het wielerfeest van juli helemaal compleet.

DOOR BENEDICT VANCLOOSTER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier