Cédric Van Branteghem is nu al anderhalf jaar topsporter af, maar blijft niettemin gelden als Belgisch uithangbord van de loopsport. De voormalige 400-meterspecialist praat ons bij over zijn nieuwe leven en geeft terloops nog enkele jogtips mee.

Stijlvolle rebel

“Ik ga meestal sportief gekleed. Aangezien ik ongeveer tien jaar lang door Nike gesponsord werd, heb ik nog wel een paar leuke polo’s en T-shirts in mijn kast liggen. In het weekend draag ik meestal sneakers, een jeans en een T-shirt. Op weekdagen zul je me vaker in een hemd en geklede broek zien verschijnen. Al hou ik ook wel van kostuums. Mijn favoriete adres is Café Costume. Ze maken kostuums op maat en zijn toch niet al te duur. Er is een Café Costume in zowel Brussel als Antwerpen en Gent. Tiger of Sweden vind ik ook wel leuk. Ze hebben zeer stijlvolle kostuums en hemden, met steevast een rebelse touch. Dat past wel bij mij. Ik bezit trouwens nog steeds mijn lange haren.” (knipoog)

Goede wijn op restaurant

“Ik ben zeer geïnteresseerd in mooie wagens, maar ik wil er nu ook weer niet te veel geld aan uitgeven. Ik heb het geluk met een mooie bedrijfswagen, een Audi A6, te mogen rijden, maar ik geef ook niet graag veel geld uit aan materiële zaken. Ik spendeer mijn centen liever aan activiteiten met vrienden en familie. Op reis gaan, eens goed gaan eten,… die dingen. Dankzij mijn verleden als topsporter ben ik al zowat overal geweest.

“Tegenwoordig ga ik het liefst van al terug naar Zuid-Afrika, waar ik nog steeds heel wat vrienden heb, en naar Zweden omdat mijn vrouw Zweedse is. Göteborg is een fantastische stad. De mensen zijn er geweldig. Ze genieten van het leven, van de natuur, de rust en de kalmte. Je kunt er uren door de bossen lopen zonder een levende ziel tegen te komen. De Zweden zijn echt wel met hun gezondheid bezig. Ze sporten veel en eten goed en gezond.

“Ik hou wel van een lekker restaurantje, met dito wijnen, op tijd en stond. Het Aards Paradijs in Merendree is wat dat betreft een echte aanrader. De gerechten zien er steevast als kunstwerkjes uit en daar houd ik wel van. Faits Divers, een leuke brasserie in Gent, is een andere persoonlijke favoriet – vooral omwille van de heerlijke sfeer. Het hoeft ook niet altijd een sterrenrestaurant te zijn. Hebben we daar toch eens zin in, dan gaan we meestal naar C-Jean. Zeer moderne, maar ook zeer Gentse keuken, met lokale producten. De chef – die ongeveer zo oud is als ik – past zijn menukaart elk seizoen aan.”

Gepersonaliseerde fiets

“Sport is en blijft mijn passie. Ik doe het nog graag en ik kijk er vooral ook graag naar. Zoals de meeste Belgen ben ik een echte wielerliefhebber. Zo onderhoud ik mijn conditie trouwens: in de winter concentreer ik me op het mountainbiken en ’s zomers vind je me op mijn koersfiets terug. Ik heb een Sportivo. Niet zo bekend als merk, maar wel steengoed en op en top Belgisch. Ik heb een gepersonaliseerd carbon model.

“Het is nu anderhalf jaar geleden dat ik stopte met atletiek en ik denk dat het bijna net zo lang geleden is dat ik nog gelopen heb. Lopen is zo lang mijn job geweest dat ik nu op een vrije namiddag niet bepaald zin krijg om weer te gaan doen wat ik zo vele jaren lang gedaan heb. Enkele maanden geleden was de goesting er weer even, maar ondertussen ben ik alweer een tijdje out met een vervelende knieblessure.”

Looptips van een professional

“De beste looptip die ik eender wie kan geven is om zo veel mogelijk in het bos te lopen. Verharde wegen vermijd je best. Daar doe je je enkels, knieën en hielen echt een plezier mee. Al besef ik wel degelijk dat het soms moeilijk is om in Vlaanderen genoeg bos te vinden voor een loopuitje. En eens je dan een goed parcours gevonden hebt, zul je altijd zien dat het niet verlicht is waardoor je er in de winter na je werk al niet meer kunt gaan lopen – toch niet zonder je benen te breken.

“Naast de ondergrond zijn ook de schoenen waarmee je loopt van groot belang. Ik weet dat veel mensen beginnen te lopen als gevolg van een weddenschap onder vrienden. Ze halen dan de eerste de beste sportschoenen uit de kast en schrikken er vervolgens van dat ze na drie weken al gekwetst zijn. Voor 100 of 120 euro vind je al een degelijk paar loopschoenen, maar je kunt je best eerst even laten testen en informeren door de specialisten van bijvoorbeeld Runners Service Lab. Die vind je in Gent, Antwerpen en Duffel. Daar analyseren ze welke loopschoen het best bij jouw morfologie en loopstijl past. Top Sport in Lebbeke kan ik ook iedereen aanraden. Er wordt tegenwoordig meer naar de juiste schoenen voor je lichaamsbouw gekeken dan dat er aandacht besteed wordt aan welk paar je nu het mooist vindt. Dat is uiteraard een goede zaak, maar dat betekent niet dat je de verkopers niet mag vragen naar een mooier model (van een ander merk) met dezelfde eigenschappen. Zelf had ik Nike Zoom Elite loopschoenen. Maar ook de andere grote merken hebben goede loopschoenen in de aanbieding hoor.”

DOOR JULIEN BROQUET

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content