Heeft Engeland er met Charlton een nieuwe topclub bij ?

Nauwelijks bekende spelers en toch al jaren een fris geluid in Londen. Dat is Charlton FC. Daar levert Alan Curbishley leuk werk in de schaduw. De rest koopt namen, Charlton goeie maar weinig bekende voetballers. Vooral Scandinaven, waar de manager een moeilijk te bekampen geheel van maakt.

Geheel tegen zijn gewoonte legde de man, die andere jaren alleen op het behoud mikte, vorige week plots de lat hoog. Curbishley wil dat Charlton dit seizoen binnen de eerste zes eindigt. Op termijn moet zijn ploeg in die top een vaste waarde worden, “de vaandeldrager van het voetbal ten zuiden van de Thames”. Fulham, Southampton, Portsmouth, West Ham en Millwall zijn gewaarschuwd.

Cruciaal zijn de verbouwingsplannen aan het stadion. The Valley heeft op dit moment slechts een capaciteit van 26.875. De club heeft echter plannen om dat op te trekken tot 40.600. In de kijker loopt middenvelder Scott Parker (23). Hij verdiende tegen Denemarken zijn eerste cap. Parker is een beetje de belichaming van Charlton : offensief uitstekend, maar vooral defensief steeds goed in positie én iemand die negentig minuten lang kan lopen. Maar Curbishley ziet ook verder. In het verleden wilde het Charlton op moeilijke momenten nog wel eens aan flitsende klasse ontbreken. Daarom kwam deze zomer Paolo Di Canio. Die kreeg, voor hij tekende, een video te zien van de evolutie van de club tijdens de voorbije tien jaar en was zwaar onder de indruk.

In elk verhaal over de club wordt Alan Curbishley geciteerd als architect van het wonder. Sinds 1991 kneedt de man, die toen pas 33 was, rustig de club naar zijn hand. Het waren in het begin moeilijke tijden. De beste spelers, onder meer Rob Lee (later Newcastle en Engeland), werden steevast verkocht en pas in 1998 raakte Charlton weer bij de elite. Maar nu gaat alles dus in stijgende lijn. (PTK)

JODY MORRIS (24) werd officieel beschuldigd van verkrachting. In de zaak van de Leeds-speler werd Jermaine Pennant (20) ook opgepakt en op borg weer vrijgelaten. DENNIS LAW (63, ex-Man. United en gewezen Europees voetballer van het jaar) vecht een strijd tegen kanker. Hij werd vorige week geopereerd. ASTON VILLA is klaar voor overname. Tweede man Mark Ansell verliet vorige week de club en Doug Ellis haakt af in de winter. FABIENBARTHEZ blijft nu zeker tot juni in Manchester. JERMAINE JENAS verlengde zijn contract in Newcastle met vijf jaar. (PTK)

TOPSCHUTTERS : 1. Shearer (Newcastle) 11 goals ; 2. Henry (Arsenal) 10 goals ; 3. Van Nistelrooy (Man. United) 9 goals ; 4. Owen (Liverpool), Anelka (Man. City) 8 goals.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier