Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Chelsea dreef José Mourinho naar de uitgang.

Exit José Mourinho, in Avram Grant. Of het nu een ontslag was of een vrijwillig opstappen, dat liet de Portugees vorige week nog in het midden. Maar van de afkoopsom (17 miljoen euro) werd geen geheim gemaakt. En dat hij nog altijd de buik niet vol heeft van het Engelse voetbal, stak hij ook niet weg. “Ik wacht bij de telefoon, ze bellen maar.”

Drie jaar lang zorgde Mourinho voor kleur. Met resultaten, want twee titels, één FA Cup en twee League Cups. In de competitie zat hij 120 keer op de bank bij Chelsea, dat 85 wedstrijden won, 25 keer gelijkspeelde en maar 10 matchen verloor. De bijnaam Special One introduceerde Mourinho zelf, op zijn eerste persconferentie in Londen. “Noem me alsjeblieft niet arrogant, maar ik won de Champions League ( met FC Porto, nvdr) en denk dat ik een ‘special one’ ben.” Zijn roepnaam lag meteen vast.

Hoe goed hij bij de meeste van zijn spelers lag, bleek donderdagochtend, toen hij na een korte nacht waarin de beslissing over het ontslag viel, afscheid nam van de spelers. Frank Lampard en Didier Drogba waren haast in tranen. Gretig noteerde de pers dan ook dat zij de eersten kunnen zijn die uitkijken naar een andere club. Anderen, zoals AndriyShevchenko, MichaelBallack, Joe Cole of aanvoerder John Terry, met wie Mourinho nog een aanvaring had vorige week over zijn fitheid, leken minder ontdaan.

Over de redenen van het ontslag – de directe aanleiding was het gelijkspel tegen Rosenborg – hield de club de lippen stijf. Beide partijen, zo liet de club weten, deden de voorbije zeven maanden diverse pogingen om discussiepunten uit de weg te ruimen, maar uiteindelijk lukte dat niet. Het is bekend dat Mourinho en eigenaar Roman Abramovich het verre van eens waren over transfers. Ook met de bemoeienissen van sportief directeur Grant had Mourinho het moeilijk.

Grant is nu zijn opvolger. De 52-jarige Israëliër, aangereikt door spelersagent PiniZahavi, staat voor een moeilijke taak. Hij coachte al vijf jaar geen club meer, werkte nooit op topniveau buiten Israël en heeft amper adelbrieven. Is Chelsea dan meer dan het speeltje van een rijke Rus, vroegen velen zich vorige week af ?

Alisher Usmanov heeft zijn macht binnen Arsenal vergroot en zijn percentage aandelen verhoogd naar 21 procent. De Rus is nu de tweede grootste aandeelhouder, na Danny Fizman (24 procent).

Stephen Ireland (21) verlengde zijn contract bij Manchester City tot 2012 en KasperSchmeichel deed dat tot 2011. Ireland kwam onlangs nog in opspraak toen hij bij de Ierse nationale ploeg in de voorbereiding op een interland tegen Tsjechië opstapte omdat zijn grootmoeder zogezegd was overleden. Ireland loog omdat zijn vriendin een miskraam had en hij bij haar wilde zijn. Overigens maakte Emile Mpenza zaterdag zijn eerste competitiedoelpunt.

Carlos Queiroz denkt eraan Manchester United te verlaten. De 54-jarige assistent van Alex Ferguson wil in december over zijn toekomst beslissen. Queiroz was assistent bij United van juni 2002 tot juni 2003 en werd dan hoofdcoach van Real Madrid. Toen die ploeg hem in mei 2004 ontsloeg, keerde hij naar United terug.

Bjorgolfur Gudmundsson trekt meer macht naar zich toe bij West Ham. De IJslandse miljardair-eigenaar van de Hammers wil de leemte opvullen die EggertMagnusson liet nadat die zich terugtrok als voorzitter. De bedoeling van Gudmundsson is West Ham in de toptien van Engeland hijsen.

Emile Heskey heeft een ijzeren pin laten aanbrengen in zijn voet. De spits van Wigan mist wellicht de interlands tegen Estland en Rusland die Engeland half oktober gaat spelen.

Michael Owen ligt ook alweer in de lappenmand, dit keer met een chronisch liesletsel. Even dreigde een herniaoperatie, maar die zou de spits van Newcastle nu toch kunnen vermijden.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier