In de Bundesliga is zijn doelpuntenreeks even gestokt door een schorsing, maar in Europees verband blijft Rafael van der Vaart het goudhaantje van Hamburg. De Nederlander opende in het tweede duel in groep A van de Uefacup tegen het Noorse Viking Stavanger weer de score. Hij gaf daarmee de aanzet voor de 2-0-zege. Van der Vaart is Europees aan een opzienbarende reeks bezig. Na vier Uefacupduels zit de oud-speler van Ajax immers al aan vier doelpunten van de vijf. De andere treffer kwam op naam van Benjamin Lauth.

“Af en toe ben ik verbaasd over mezelf”, verklaarde de Nederlandse international in Kicker. “Het gaat gewoon ongelofelijk goed. Ik heb besloten om volop te genieten van mijn topvorm, omdat ik ook wel weet dat ik dit hoge niveau geen heel seizoen zal vasthouden. Zes doelpunten in negen competitieduels is het gemiddelde van een superspits.” De fans malen er niet in om : HSV werd ondertussen al omgevormd tot Hamburger Spass Verein, terwijl Der kleine Engel zich al snel ontpopte tot de nieuwe publiekslieveling bij de ploeg van Daniel Van Buyten en Emile Mpenza. “We beleven de beste competitiestart ooit”, weet Van der Vaart. “Iedereen in Hamburg loopt met zijn hoofd in de wolken. Ik krijg nu even veel aandacht omdat ik nieuw ben en gemakkelijk scoor.”

Er wordt ook vaak verwezen naar de inbreng van trainer Thomas Doll. Sinds zijn aanstelling op 17 oktober 2004 als opvolger van de doorgestuurde Klaus Toppmöller zwengelde de oud-international het zelfvertrouwen van zijn spelers aan. Alle nieuwkomers, aangeworven door het perfect werkende scoutingteam van sportief directeur Dietmar Beiersdorfer (die maar liefst zeventien spelers van de huidige kern ontdekte), stuurt Doll naar een hoger niveau. “De spelers maken ongelofelijk veel plezier en genieten duidelijk van deze periode van hoogconjunctuur”, bevestigde Beiersdorfer. “Een dergelijke stemming en harmonie heb ik de laatste jaren nergens meer gezien. We zien straks wel waar dit avontuur eindigt.” l

Wolfgang Wolf werd na twee jaar en 185 dagen ontslagen bij FC Nürnberg. De Argentijnse international Martin Demichelis (24) verlengde zijn contract bij Bayern München tot 2010. Minder goed nieuws kwam er van Roque Santa Cruz, die door een kruisbandblessure aan de knie minstens een halfjaar niet inzetbaar zal zijn.

TOPSCHUTTERS : 1. Klose (Werder Bremen) 12 goals ; 2. Halil Altintop (Kaiserslau-tern) 10 goals ; 3. Smolarek (Borussia Dortmund) 9 goals.

VOLGENDE SPEELDAG

19/11 Werder Bremen – Wolfsburg, Bielefeld – Bayern M., Mainz 05 – Frankfurt, Stuttgart – Hannover, Kaiserslautern – Nürnberg, Dortmund – Hertha BSC, M’gladbach – Leverkusen, Köln – Schalke 04, Hamburg – Duisburg

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier