De opmars van Granada is voor een groot deel het succes van coach Diego Martínez.

De Andalusiërs van Granada Club de Fútbol promoveerden in 2019 naar de Primera División en speelden een memorabel seizoen: ze haalden de halve finales van de Copa del Rey en eindigden op een zevende plaats. Die plaats gaf hen recht op een ticket voor de kwalificatierondes van de Europa League waarin ze alle drie hun voorrondematchen wonnen en voor het eerst in haar bestaan Europa in mochten. De club begon met een zege tegen PSV en staat momenteel op de eerste plaats in groep E met zeven punten na drie speeldagen.

Coach Diego Martínez (39), die de club leidt sinds 2018, is een van de architecten van dat succes. De jonge coach vormde een defensief sterk team, dat graag met een verzorgde opbouw van achteren uit in de tegenaanval gaat. Zijn groep speelt met persoonlijkheid, moed en respect voor de tegenstander, maar zonder een greintje angst.

Middenvelder Luis Milla (26) is een van de sleutelspelers. Hij onderscheidt zich door zijn snelheid en het gemak waarmee hij zijn ploegmaats met een pass kan afzonderen voor doel. Hij kan rekenen op een duo van ervaren aanvallers om de kansen die hij creëert af te werken, namelijk de ‘oudjes’ Roberto Soldado (35) en Jorge Molina (38). Soldado is een gewezen international die bij grote clubs als Tottenham en Valencia speelde. Hij scoort gemakkelijk, maar laat ook anderen scoren, wat hem een onmisbaar element maakt voor de Andalusiërs.

De ploeg slaagt erin de grootste namen van het Spaanse voetbal in de pan te hakken. Dit seizoen versloeg Granada al FC Sevilla, titelhouder in de Europa League, en vorig jaar Barcelona. Olé!

Leandro Thibaut

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier