De Uefa zoekt voor volgend seizoen zes clubs in Europa die tegen een vergoeding van 205.000 euro op kunstgras willen spelen. Vorige week vond er op de Nederlandse voetbalbond een presentatie plaats. In Nederland gokt men dat over twee seizoenen al een paar profclubs hun wedstrijden op de nieuwe ondergrond zullen afwerken. Momenteel kan het de concurrentie met echt gras nog niet aan, maar algemeen wordt aangenomen dat in de nabije toekomst het nieuwe gras van betere kwaliteit wordt dan natuurgras. Kortom, alle beleidsmakers zijn het erover eens dat betaald voetbal op kunstgras er onvermijdelijk staat aan te komen.

In België reageerde alleen Germinal Beerschot positief op de brief die de Profliga van de Uefa ontving. De Europese bond zoekt clubs die willen meewerken aan een vooronderzoek, de uitwerking van een project en ten slotte de inplanting. De KBVB maakte het antwoord van Beerschot over aan de Uefa. Deze week verneemt de KBVB of de Belgische club mee mag stappen in het onderzoek. Is dat zo, dan ontvangt GBA in juli wordt het handboek voor het project. De kans dat het volgend seizoen al op kunstgras speelt, is dus onbestaande, aldus stadionverantwoordelijke Steven Van Beethoven : “Eerst komt er een volledig bodemonderzoek om te zien wat wij nodig hebben, en dan wordt de kostprijs berekend. Ik zie het een jaar of twee aanslepen. Uiteindelijk moet de technische staf zich erover uitspreken of het goed is.”

De subsidie is een aardig lokkertje, geeft Van Beethoven toe, maar het gaat om meer. “Vroeger kende ik geen fluit van gras, nu volg ik elke ontwikkeling op de voet. De ontwikkeling van het kunstgras gaat van maand tot maand vooruit. Misschien hebben andere clubs het dossier niet eens ingekeken bij gebrek aan tijd.” Van Beethoven neemt de grasmat van het Kiel als voorbeeld : “Het ligt er voorbeeldig bij. Tot vorig jaar was de kwaliteit van de grasmat slecht, ze lag er ook heel drassig bij. Onder meer omdat het veld leed onder de verbouwing van het stadion.”

In juli sloot GBA een driejarig contract af met een nieuwe technische partner die instond voor de regeneratie van de mat. De werken van juli vorig jaar leverden al resultaat op. Vanaf 12 mei e.k. wordt het veld opnieuw aangepakt, pas op 4 augustus mag er weer op gevoetbald worden. Maar dat kost geld. “In juli spendeerden we aan bemesten, regereneren en drainagewerken in één week tijd 15.000 euro ! Als je het onderhoud tijdens het seizoen meetelt, kom je aan 25.000 euro per jaar. Stap je over naar kunstgras, dan heb je één basisinvestering. Maar de jaarlijkse regeneratie en het onderhoud worden dan tot een minimum gereduceerd, zodat de kosten dalen. Bovendien moet je je geen zorgen meer maken over de bespeelbaarheid bij slechte weersomstandigheden.”

door Geert Foutré,

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content