Feyenoord doet een beroep op Leo Beenhakker.

Wim Jansen, de vorige technisch adviseur, verdiende naar verluidt een slordige 400.000 euro per jaar, maar de nieuwe doet het voor niks. Het grote verschil tussen het onlangs opgestapte clubicoon en de Poolse bondscoach is echter niet alleen het salaris. Jansen trad nooit naar buiten en nam het nooit openlijk op voor de hoofdtrainer. De inmiddels 66-jarige Beenhakker doet het helemaal anders. Hij moet juist wél doen wat hij het liefst doet en ook het best kan: praten. Don Leo dient snel geld binnen te halen, investeerders aan te trekken en samen met interimtrainer Leon Vlemmings de ploeg sportief weer op de rails te krijgen, in afwachting van zijn voormalige assistent (in 2000) Mario Been (NEC) komend seizoen. Beenhakker moet het vertrouwen terugbrengen. “Ik voorspel dat het ons gaat lukken. Over een paar maanden zullen we met z’n allen weer met een opgeheven hoofd over straat lopen.”

Ondanks de huidige precaire sportieve situatie durft Beenhakker zelfs openlijk te praten over het kampioenschap volgend jaar. “Wat in 1999 kon, kan nu ook”, verklaarde hij in VI. “Dat beloofde ik Mario. Hij staat aan het begin van zijn trainersloopbaan, ik aan het einde. Pas als wij samen op die Coolsingel staan, mag hij het verder alleen doen. Die afspraak staat.”

Beenhakker komt weer thuis, voor de vierde keer in Rotterdam-Zuid. Hij predikt vooral geduld. “Ik heb de ervaring, de kennis en het netwerk om Feyenoord te helpen”, weet de sigarenliefhebber. “Mijn belangrijkste taak komt als Mario Been straks de Kuip binnenstapt: zorgen dat hij als hoofdcoach onder optimale omstandigheden kan werken. Daarvoor moeten we de komende weken en maanden een aantal structurele dingen invullen, zoals het eerste elftal, de staf, de begeleiding en een spelersgroep die een ander gezicht zal krijgen.”

Beenhakker is een optimist, maar waakt voor te veel euforie. “Je kunt niet zeggen dat Feyenoord slechte spelers heeft. Alleen: in het huidige voetbal gaat het om balans, qua karakters van de voetballers, maar vooral ook in mentaal opzicht. Staat er een elftal?”

Op het einde van het seizoen neemt Feyenoord afscheid van doelman Henk Timmer (37), al drie jaar lang titularis. Michel Vorm (25, FC Utrecht) is een belangrijke kandidaat om hem op te volgen. Mario Been, de nieuwe coach, ziet in Rotterdam geen toekomst meer voor Kevin Hofland, Tim de Cler en Roy Makaay.

Roda JC werd voorlopig gered van het faillissement door de gemeenteraad van Kerkrade. De club kreeg 1 miljoen euro en krijgt nog eens 2 miljoen euro als aan een reeks voorwaarden wordt voldaan, zoals een grondig accountantsonderzoek. Kerkrade krijgt 5,2 procent van de aandelen van het Parkstad Limburg Stadion, de thuishaven van Roda JC. De gemeente zou daarmee 50,01 procent van de aandelen bezitten. Het bestuur spreekt van een kortetermijnoplossing, ingegeven door de acute liquiditeitsproblemen. Een meer structurele oplossing is volgens de burgemeester en wethouders de voorgenomen fusie met Fortuna Sittard. René Trost (ex-Lierse), ook al hoofd opleiding, wordt assistent-coach.

Goalie Sander Boschker (38) blijft FC Twente nog minimaal twee jaar trouw.

Middenvelder Christian Brüls (MVV) is minstens een maand buiten strijd met een gebroken oogkas.

Op vraag van Marco van Basten zal Frank de Boer (38), tot nu toe verantwoordelijk voor de A1 bij Ajax, zich tijdens de trainingen gaan richten op de verdediging.

Ton du Chatinier begint het volgende seizoen als hoofdtrainer van FC Utrecht.

Technisch directeur Andries Jonker maakte bij Willem II als coach plaats voor Alfons Groenendijk (44), die tekende tot 2010.

Gerald Sibon speelt ook volgend seizoen nog voor Heerenveen. De 34-jarige aanvaller verlengde met een jaar.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier