Nergens deed de keuze van een stadion voor de komende wereldbeker zo veel stof opwaaien als in Porto Alegre. In alle andere Braziliaanse speelsteden was de zaak heel snel beklonken. Niet zo in de stad die bekendstaat om haar zonsondergangen en haar met bomen omzoomde straten. Porto Alegre is de tiende grootste metropool van Brazilië en tevens de hoofdstad van Rio Grande do Sul, de meest zuidelijke staat van het land. Er waren twee stadions die het er uitvochten voor de eer: de Grêmio Arena van, jawel, Grêmio en het Estádio Beira Rio, thuishaven van Internacional Porto Alegre. Nadat de FIFA zonder enige uitleg voor het Beira Rio koos, maakte Grêmio er een prestigezaak van om zijn nieuwe stadion, helemaal in het noorden van de stad, al in januari af te hebben. Op datzelfde moment was het Beira Rio, dat in het zuiden ligt en zijn naam dankt aan de nabijgelegen rivier Guaiba, nog één grote bouwwerf en lagen de werken er zelfs helemaal stil. 1-0 voor Grêmio.

Zondag speelt zich een nieuwe aflevering af in deze eeuwige broederstrijd. Grêmio ontvangt dan Internacional in de derby die in Brazilië de Grenal heet. Of het treffen tussen de Tricolor (Grêmio speelt in blauw, zwart en wit) en de Colorados (het rood en wit van Internacional). De rivaliteit tussen de twee clubs gaat verder dan wat lokaal touwtrekken. Ze vervat twee verschillende opvattingen over voetbal die begin vorige eeuw heersten. Het in 1903 opgerichte Grêmio speelde uitsluitend met Italiaanse en Duitse immigranten. Als tegenreactie stichten de gebroeders Poppe in 1909 Internacional, een club die openstond voor mensen van alle origines en die snel O Clube de povo (de club van het volk) werd genoemd. De eerste wedstrijd van Internacional was er een tegen Grêmio. Grêmio wilde een B-elftal sturen, maar dat werd door Internacional resoluut geweigerd. Het gevolg: Grêmio won die allereerste clasico gaucho met 10-0. Een pandoering die tot vandaag bezongen wordt door de gremistas.

Internacional zal vijf jaar moeten wachten op een eerste derbyzege. Het speet de steraanvaller Kluwe zodanig dat hij die match geblesseerd moest missen, dat Internacional hem vijf jaar na het einde van zijn carrière terugriep uit pensioen. De artsen probeerden het hem af te raden, maar de spits was niet tegen te houden. Kluwe maakte die dag de enige twee doelpunten. “Nu kan ik eindelijk in vrede afscheid nemen van deze sport”, waren zijn laatste woorden als voetballer. Sindsdien hebben beide clubs de prijzen netjes verdeeld. Grêmio won het WK voor clubs, twee keer de Copa Libertadores en twee Braziliaanse kampioenschappen. Internacional heeft een WK, een Copa Libertadores, een Copa Sudamericana en drie Braziliaanse titels in de trofeeënkast staan. Het maakt van Porto Alegre een unicum: het is de enige stad ter wereld die twee wereldkampioenen telt.

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier