Aan de resultaten van de laatste weken valt het niet direct af te lezen, maar conditioneel staan de spelers van Germinal Beerschot sterker dan ooit. Althans, dat moet blijken uit de testen die begin oktober op aandringen van trainer Marc Brys werden afgenomen.

Clubdokter Chris Goossens : “De gemiddelde voetballer in de Bundesliga legt gemiddeld 16 kilometer af tijdens een wedstrijd. In België zijn we al tevreden als spelers 13 of 14 kilometer halen. Door dit seizoen het aantal trainingsuren te verhogen proberen wij die grenzen nu te verleggen. De resultaten hebben me verbaasd. Doorgaans zijn we al blij als de spelers tot december hun niveau van augustus kunnen aanhouden, maar wij hebben een spectaculaire stijging met anderhalve tot twee kilometer vastgesteld. De gemiddelde speler bij ons is nu in staat tussen 14 en 15 kilometer te lopen. In december testen we ze opnieuw om te zien hoe we hen met een individueel programma moeten bijsturen tijdens de winterstop.”

Het nieuwe trainingsprogramma, dat de spelers minstens twintig uur per week op de club houdt, beoogt door het inbouwen van maximale recuperatietijd het aantal blessures te verminderen. Dertig procent van de tijd wordt er op wedstrijdniveau getraind, 70 procent van de tijd wordt er gerust. Goossens : “Voor elk uur training moet je twee uur rusten. Door die aanpak viel het aantal blessures van 58 in het eerste seizoen terug naar 18 vorig seizoen. Daarvan waren er slechts drie spierblessures.” Dit jaar zijn er nog géén nieuwe blessures. “Daardoor kan de trainer al tien wedstrijden onafgebroken met dezelfde basisploeg spelen. Het enige minpunt is dat wie aan de kant staat, ongeduldig wordt. De voorgaande seizoenen kregen de wisselspelers gemakkelijker hun kans omdat er iemand wegviel door een blessure. Nu niet.”

Goossens wil nu de intensiteit op de training licht opdrijven. “Maar als we scherper trainen, verhoogt ook het risico op blessures.” De spelers zijn de nieuwe aanpak alvast nog niet beu. “Integendeel,” weet de dokter, “ze blijven enthousiast omdat ze voelen dat ze er beter van worden. Wij proberen uit elke speler het maximum te halen. Wat ze aan techniek tekort komen, winnen ze aan fysieke kracht. Ze merken dat individuele acties minder opleveren dan collectieve acties.”

Het is een heikel thema tegenwoordig, nu Sergio Brio in Bergen uitpakt met trainingssessies van drie uur en verwijst naar Italië, vanwaar de Belgische dokter van AC Milan, Jean-Pierre Meersseman, óók zijn woordje plaatste. Goossens : “Ik heb ook moeten leren hoe er moet worden getraind. De vorige jaren zochten we een middenweg tussen wat ik voorstelde en wat de trainer uit zijn tijd als speler altijd had gekend. Franky Van der Elst zei dat ze bij Juventus maar zeven uur per week trainden, terwijl ik nu van Brio lees dat het om een veelvoud ging.”

‘Voor elk uur training moet je twee uur rusten.’

door Geert Foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content