Goed halfweg de competitie is het tijd voor een eerste stand van zaken. Standard prijkt boven aan de rangschikking, maar of dat gevierd zal worden op Sclessin durven we te betwijfelen. Het schip van de Rouches heeft flink wat averij opgelopen. Tot oktober was alles nog peis en vree – al is dat in de Vurige Stede altijd relatief – maar de laatste weken lijkt de motor van Standard te stokken. Europees werd het roemloos uitgeschakeld en in de competitie hebben de Luikenaars sinds de 0-5-zege tegen Cercle Brugge op 29 september slechts twee keer gewonnen. Bovendien kunnen er steeds meer vraagtekens geplaatst worden achter de sportieve visie van coach Guy Luzon. Zijn gewoonte om zijn spelers niet te briefen over de tegenstander doet terecht de wenkbrauwen fronsen. Net zoals het rotatiesysteem van de Israëliër, dat weleens als een boemerang in zijn gezicht zou kunnen terugkeren. Om de spelers fris te houden met het oog op de belangrijke lente van volgend jaar is het zeker positief, maar wat met de automatismen die broodnodig zijn voor een team dat niet bulkt van ervaring?

Daarnaast kan de voorlopige eerste plaats van Standard ook worden verklaard door het falen van de rechtstreekse concurrenten. Club Brugge liet zich tot nu toe meer opmerken met extra-sportieve zaken dan met het voetbal dat het op de mat bracht en Anderlecht heeft ook al enkele serieuze uppercuts moeten incasseren. Op basis van de afgelopen maanden kunnen de twee eeuwige rivalen niet met een positief rapport staan pronken. Zulte Waregem en KRC Genk (afgezien van de laatste wedstrijd) kunnen dat als enige ploegen uit de top vijf wel. Terwijl bij andere teams luid wordt geroepen en er af en toe eens een storm opsteekt, wordt er aan de Gaverbeek en in de schaduw van de Limburgse mijnterrils degelijk werk verzet. Francky Dury kwijt zich voorlopig uitstekend van zijn taak om de verwachte terugval na het uitstekende resultaat van vorig jaar te counteren en ook Mario Been bewijst nu al drie seizoenen lang een uitstekende coach te zijn.

Dat kan echter niet verbergen dat vooral de grijze middelmaat de Jupiler League de afgelopen maanden overheerste. Geen enkele ploeg lijkt echt in staat het verschil te maken en op Europees vlak blijven onze vertegenwoordigers ook ver onder de verwachtingen. Club Brugge dat wordt uitgeschakeld door een bescheiden Pools team, Anderlecht dat op eigen veld wordt vernederd door PSG, Zulte Waregem en Standard die ook maar wat aanmodderen in hun poule in de Europa League: tekens aan de wand dat de Belgische competitie aan belang blijft inboeten.

Bij afwezigheid van Russische oliebaronnen of Arabische sjeiks zullen onze clubs uit een ander vaatje moeten tappen. Naast werk maken van een degelijke infrastructuur moeten ze zich blijven toeleggen op een van de weinige positieve dingen die we van de heenronde van de reguliere competitie kunnen onthouden: een actieve jeugdwerking en de doorstroming van talent naar de hoofdmacht. Brandon Mechele, Youri Tielemans en Michy Batshuayi zijn slechts enkelen die de afgelopen maanden bewezen hebben dat inzetten op jongeren loont. Laat de clubs daarvan hun handelsmerk maken, zodat we aan de grensposten een campagnebord kunnen plaatsen met daarop: “Ssst… hier rijpt een potentiële Rode Duivel.”

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be.

De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Thomas Lamm, Edegem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier