Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Liverpool haalt Glen Johnson naar Anfield Road.

Rafael Benítez heeft zijn eerste grote zomertransfer beet en klopte titelconcurrent Chelsea in de strijd om Glen Johnson (24). De rechtsachter van de Engelse nationale ploeg verhuist van Portsmouth naar de Reds. De club stelde ook Christian Purslow aan als opvolger van Rick Parry als algemeen directeur. Purslow heeft diploma’s van Harvard en Cambridge. Hij komt uit de financiële wereld. Zijn ervaring is welkom, nu de clubeigenaars – die ongeveer 410 miljoen euro schulden hebben bij twee banken – die schuld willen herschikken. Overigens liet de Royal Bank of Scotland, een van die twee, in een officiële verklaring al weten dat de fans niet bang moeten zijn voor het bankroet van hun club.

Glen Johnson is een echte Londenaar. Hij werd geboren in de rand, in Greenwich, en genoot zijn opleiding bij West Ham. Op zijn zestiende al mocht hij er zijn eerste profcontract tekenen. Omdat hij niet direct doorbrak, leende de club hem een tijdje uit aan Millwall, maar op zijn achttiende kreeg hij dan toch zijn eerste speelminuten bij West Ham.

Toen de ploeg in 2003 degradeerde, viste Chelsea hem op. Glen Johnson mag zich de eerste aankoop na de intrede van Roman Abramovich noemen, wat de vrij forse transfersom (toen haast 9 miljoen euro) voor een verdediger verklaart. Een geslaagde aankoop, in zijn eerste twee seizoenen zou hij in totaal 63 keer het shirt van Chelsea dragen.

Met de komst van José Mourinho was het plots echter voorbij. De Portugees bracht zijn landgenoot Paulo Ferreira mee. Toen die niet helemaal voldeed, bleek plots zelfs Geremi een betere concurrent. Johnson kreeg het aan de stok met The Special One, keek het nog een seizoen aan en vroeg dan om uitgeleend te worden. Portsmouth viste hem op. De zomer erna keerde hij even naar Londen terug, maar uiteindelijk verhuisde hij in 2007 definitief naar het zuiden. Voor ‘amper’ 6 miljoen euro. Ruim twee jaar later, en nadat hij in januari al eens flirtte met Liverpool, ving Portsmouth 3,5 keer zoveel voor de verdediger, die ook terug naar Chelsea kon. Beide ploegen bereikten financieel een akkoord met Portsmouth, dat de speler zelf liet kiezen. Johnson koos voor een uitdaging bij de Reds en tekende voor vier jaar.

Zijn carrière als international is ook grillig. Johnson was een grote belofte en leek bij zijn debuut in 2003 de natuurlijke opvolger van Gary Neville. Maar twee jaar later was het over. Johnson speelde zwak in Denemarken en werd opgevolgd door LukeYoung. Sven-Göran Eriksson noch Steve McClaren zagen wat in hem, Fabio Capello wel. Sinds hij overnam, is Glen Johnson weer zijn vaste rechtsachter.

Joe Hart (22) trekt zoals verwacht voor een jaar op uitleenbasis naar Birmingham City. De jonge doelman van Man. City moet er wedstrijdritme opdoen. Ervaring is de sleutel tot de redding, denkt de club, en dus werd naast jeugd ook een oudje aangeworven: de al 32-jarige Ecuado- raan Giovanny Espinoza komt voor twee jaar. Tegen de zin van manager Alex McLeish overigens, die hem te oud vindt. Espinoza was meer dan tachtig keer international en speelde één seizoen voor Vitesse. Van Cardiff City komt Roger Johnson (26). Hij is na Espinoza en Scott Dann al de derde nieuwe centrale verdediger. Rechtsachter Stephen Kelly (25), vorig seizoen nog uitgeleend aan Stoke, tekende voor Fulham.

Volgens de Engelse boulevardpers ruilt Carlos Tévez deze week Manchester United voor stadsgenoot City. Ook Samuel Eto’o (Barcelona) rondt volgens hen eerstdaags zijn transfer van Barcelona naar City af.

Gaël Givet, door Blackburn Rovers van Marseille geleend, verhuist definitief naar Engeland. De 27-jarige Franse verdediger kwam in januari en tekende nu voor vier jaar. Blackburn wil ook graag Ruud van Nistelrooy (Real).

Rechterverdediger Tyrone Mears (26), vorig seizoen nog door Derby County uitgeleend aan Marseille, onderhandelt met nieuwkomer Burnley.

Luis Jiménez (25), een Chileense aanvallende middenvelder, verhuist van Inter naar West Ham.

Wigan gaat verder de Spaanse toer op. Na manager Roberto Martínez komt nu ook JordiGómez. Hij werd weggehaald bij Espanyol en is een spelmaker van 24. Niet toevallig speelde Gómez vorig seizoen op uitleenbasis bij Swansea, de vorige ploeg van Martínez.

Ben Sahar (19) verlaat Chelsea en trekt naar Espanyol waar hij voor vier jaar tekende. Florent Malouda (29) verlengde met vier jaar. De Franse international had het lastig, toen hij in 2007 overkwam van Lyon, maar brak vorig seizoen door, vooral onder GuusHiddink. Hij kwam 31 keer aan de aftrap en scoorde negen keer. Chelsea pikte bij Man. City Daniel Sturridge (19) weg, een jeugdproduct en spits. Sturridge weigerde bij te tekenen en stelde financieel onmogelijke eisen volgens City, dat hem vorig seizoen met mondjesmaat liet spelen. De jeugdinternational maakte daarbij veel indruk.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier