Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Weer of geen weer, veld of wei, supporters of niet, gevoetbald wordt er altijd en overal. Ook op Grimsey, een klein (140 bewoners) eiland net boven IJsland, gelegen op 66°30 – 66°32 NB en 17°59 – 18°01 WL. Van een officiële voetbalclub geen spoor op de website van de IJslandse voetbalbond, maar dat er ooit netten aan flarden zijn geschoten, valt niet te ontkennen. De bal verraadt het laatste doelpunt. Een doelpuntenmaker ook, maar voetballers heeft Bert Schoofs, de maker van de foto, er tijdens zijn passage niet gezien. Wel vage, witte lijnen die volgens zijn vaststellingen de afmetingen van een normaal voetbalveld vertoonden. Op die ene lijn na, een lijn die nooit zichtbaar wordt, maar die dit veld wel onderscheidt van – vooruit, voor het gemak – álle andere voetbalvelden ter wereld : de poolcirkel, mythische streep, dwars door het Heilige Gras van Grimsbey.

Naast het veld, maar buiten het bereik van de foto : het postkantoor, het vliegveld en een wegwijzer. New York 4445 km. London 1949 km. Reykjavik 325 km. Tokyo 8494 km. Bert Schoofs heeft hem ook gefotografeerd. Dat het beroep van voetbalfotograaf niet zonder risico’s is, ervoer hij aan den lijve. “In de zomer blijkt het veld een broedplaats te zijn voor de noordse stern, in de volksmond gekend als kria’s door het scherpe kria-kriageluid dat ze maken. Als je tijdens de broedperiode te kort bij hun nest komt, hebben ze de onhebbelijke gewoonte om je vanuit de lucht langs achter aan te vallen. De meeste eilandbewoners en bezoekers gebruiken een stok die ze bij een aanval in de lucht steken. Aangezien de vogel het hoogste punt aanvalt, raakt hij de stok en niet het hoofd. Tijdens het nemen van de foto was ik ook het slachtoffer van een kria-aanval. Ik was stokloos, maar gelukkig had ik mijn OHL-pet op.” Bert Schoofs is, behalve abonnee van Sport/Voetbalmagazine, ook supporter van Oud-Heverlee Leuven.

Zijn foto is tegelijk een buitenbeentje en de opwarmer voor een nieuw seizoen van De Bron. Vanaf volgende week stelt onze fotograaf zijn lens weer scherp op het voetbal hier te lande. Wekelijks zult u op deze plek kunnen wegdromen bij het voetbalveld/stadion(netje) van een Belgische derdeklasser of bevorderingsclub. Niet de curiositeit van de locatie, maar de keuze van de invalshoek zal de toon van de nieuwe reeks zetten. Zelfs het banaalste veld ontstijgt zo zijn banaliteit. KSK Opwijk bijt de spits af volgende woensdag.

Oh ja, de foto op Grimsey werd genomen op 21 juni 2006. Dat is precies die ene dag op het jaar dat op de poolcirkel de zon niet ondergaat. Mogelijk sliepen de voetballers tijdens Bert Schoofs’ bezoek.

JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier