Foppe de Haan is uitgepraat bij Jong Oranje.

“Het was waardeloos”, zo luidde de laconieke commentaar van bondscoach Foppe de Haan op RTL7 na de 1-0-nederlaag van Jong Oranje in Schaffhausen tegen Zwitserland. Door het verlies is zijn ploeg, na de uitschakeling, niet alleen onttroond als Europees kampioen, ook voor de oude rot dreigt een afscheid in mineur. Doordat zijn overeenkomst medio 2009 afloopt, stort het imperium van de routinier volledig in. “Hier had ik niet op gerekend”, bekende de 65-jarige Fries. “Ik dacht: we worden straks opnieuw Europees kampioen. Voetbal is alleen leuk als het ergens om gaat. Oefeninterlands, die gaan nergens om. Dat geeft een raar gevoel. Daar moeten we nu maar eens goed over nadenken. Ik vind trouwens dat we tijdens de hele kwalificatie, behalve tegen Estland, niet goed hebben gevoetbald.”

Na vier jaar, die werd opgefleurd met twee Europese titels, een matig jeugd-WK, een ontgoocheling op de Olympische Spelen in Peking en de mislukte EK-kwalificatie, moet de KNVB dus op zoek naar een nieuwe bondscoach. Door in de laatste wedstrijden te goochelen met de samenstelling van zijn selectie nam De Haan eigenlijk een onverantwoord risico, zo blijkt nu. Het lijkt er sterk op dat hij de grip op zijn youngsters de laatste maanden volledig kwijt raakte.

In het voorjaar verloor de oud-coach van Heerenveen bijvoorbeeld het geloof in aanstormende jongeren als Ryan Donk, Ismail Aissati, Luigi Bruins en Eljero Elia. Op Evander Sno en Royston Drenthe knapte De Haan dan weer af tijdens het verblijf in China. Allemaal jonge profs in ontwikkeling, gezegend met talent en soms iets te veel zelfvertrouwen. Met hen voetbalde Jong Oranje niet altijd groots, maar puurde het wel vijftien punten uit de eerste zes duels. Sno, Drenthe en Aissati waren daarbij verantwoordelijk voor 60 procent van de doelpunten.

Tegen Noorwegen en Zwitserland, waar slechts een puntje vergaard moest worden om groepswinnaar te worden, waren de uitgestotenen er niet meer bij, met de gekende gevolgen. Een serieuze kaakslag voor De Haan, wiens reputatie daarmee een deuk kreeg. “Achteraf moet je concluderen dat we de afvallers serieus misten”, stelt reserveaanvoerder Urby Emanuelson van Ajax. “Het is moeilijk om automatismen te kweken als er veel wissels gebeuren in de selectie. Maar dat zijn de keuzes van de coach.”

Nederland pakte – zonder veel overtuiging – de drie punten in Macedonië, door heel efficiënt met de kansen om te gaan. John Heitinga en Rafael van der Vaart scoorden: 1-2

Dirk Kuijt (28) uitte zijn frustratie over zijn rol als bankzitter bij Oranje in een weekblad. De Liverpoolspits liet verstaan dat hij zich nooit zal neerleggen bij een rol van twaalfde man. Bondscoach Bert van Marwijk reageerde in VI en prees de juiste instelling van Kuijt. “Het betekent alleen maar dat hij een goede sportman is.”

Pieter Collen (28), die in onderling overleg onlangs zijn overeenkomst ontbond bij STVV, onderhoudt zijn conditie bij zijn ex-club NEC.

Aad de Mos vond een nieuwe job. De werkloze trainer gaat aan de slag als analist voor Sport1, een Nederlandse betaalzender. Hij voegt zich daar bij Danny Blind en Willem van Hanegem.

Ferhat Kaya (22), een Belgische doelman van Jong PSV, gaat op amateurbasis aan de slag bij het FC Eindhoven van trainer Marc Brys.

Excelsior pakt de eerste periodetitel in de eerste divisie. Een 0-2-overwinning bij FC Emmen was voor het team van coach Ton Lokhoff voldoende om RKC en Haarlem achter zich te houden.

Klaas-Jan Huntelaar trad, door zijn doelpunt in de oefeninterland tegen Australië, toe tot een select clubje internationals. De Ajaxspits is immers pas de achtste naoorlogse Oranjespeler die na maximaal vijftien interlands al negen keer scoorde.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content